MUP provjerava prebivališta: Orepić očekuje 50.000 odjava

Vijesti 09. kol 201608:35 > 08:36
N1

Ministarstvo unutarnjih poslova od 18. ožujka do 26. srpnja ove godine obavilo je 84.232 terenska pregleda provjere prebivališta. Do kraja srpnja doneseno je 10.876 rješenja o odjavi prebivališta.

Ministar Vlaho Orepić rekao je da očekuje da bi na temelju tih terenskih pregleda moglo biti i pedeset tisuća odjava prebivališta. Kazao je da se prijavom prebivališta manipuliralo, a sve je nazvao “izbornim manipulativnim materijalom”, jer su tim podacima manipulirale i manjinske skupine. Odjavom prebivališta te se osobe brišu i iz popisa birača.

Najviše je odjavljenih prebivališt zabilježeno u glavnom gradu, Zagrebu, i to njih 1022. Očekivan je to broj odjava. Na drugom mjestu nalazi se Slavonski Brod, s 452 odjave prebivališta, na trećem Split s 410 odjava, potom Osijek s 356 odjava prebivališta.

Natprosječno velik broj građana izbrisan je iz evidencije prebivališta u pojedinim gradovima i općinama u kojima su Srbi većina ili znatna manjina stanovništva. U drugim, pak, gradovima, jedva da je napravljena i jedna odjava.

Osim toga, u pojedinim općinama u kojima Srbi nisu toliko brojni, bilježi se velik broj brisanja iz prebivališta, a iz podataka MUP-a, koji su dostavljeni Novom listu, ne može se razaznati nacionalna struktura ljudi čije je prebivalište odjavljeno, kao niti radi li se o punoljetnim osobama. Ipak, pretpostavlja se da je većina punoljetna, što znači da mogu glasovati na izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.