'MOL je u fazi kad neće odustati od zatvaranja Rafinerije'

Vijesti 16. kol 201609:27 > 09:39
N1

Gošća Novog dana bila je novinarka Nacionala Orhidea Gaura Hodak.

Jedno od ključnih pitanja koje će dočekati novu hrvatsku vladu bit će i rješavanje problematike INA-e i MOL-a. Šef HDZ-a Andrej Plenković je u intervjuu Nacionalu poručio da MOL-u neću dopustiti zatvaranje INA-ine rafinerije u Sisku.

 “Plenković je odgovarao na pitanje isključivo o toj temeli, povod je bila odluka o zatvaranju Refinerije Sisak, i ta odluka je pred samim provođenjem. Na sastanku Uprave 27. srpnja, mađarski dio Uprave inzistirao je da se optimilizira poslovanje INA-inih rafinerija, da se sva proizvodnja ogranizirala u Rafineriji Rijeka, a u Sisku bi bio distributivni centar. Mišljenja su da su rafinerije u Hrvatskoj, kada se gleda na razini MOL Grupe, neprofitabilne”, kazala je Gaura Hodak i podsjetila da su Mađari i nakon što su kupli INA-u ulagali i povećavali kapacitete svojih rafinerija u drugima zemljama.

“To će se pitanje morati početi riješavati čim se formira Vlada . MOL je ušao u fazu kada neće odustati od svoje namjere da sisačku rafineriju pretvori u distribucijski centar”, mišljenja je Gaura Hodak.

Kaže da je predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi, jedan od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj i prjatelj premijera Viktora Orbana, nedavno nekima u Hrvatskoj poslao poruku.

“Dobili smo izvještaj, odnosno razgovarali smo s ljudima koji su nedavno bili na skupu menadžera MOL-a na Balatonu. Hernadi je pred njima najprije rekao da neće izdati svoje hrvatske prijatelje, nije rekao je li mislio na Sanadera ili Karamarka, a potom je izgovorio da MOL zna primiti udrace, ali da ih zna i uzvratiti, a nedugo nakon toga je objavljena vijest o zatvaranju Rafinerije Sisak”, kazala je Gaura Hodak.

Podsjetimo, Hernadi je na tjeralici i u Hrvatskoj ga očekuje suđenje za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.