Političari u lovu na preferencijalne glasove za Sabor

Vijesti 20. kol 201621:42 > 21:52
Ilustracija

Nakon što smo jednom probali na europskim, nakon toga vježbali na parlamentarnim, treći put ćemo moći birati i pojedince, a ne samo liste. Preferencijalno glasanje šansa je za pojedince koji imaju nešto ponuditi. Bilo suštinski, bilo marketinški.

Da “prošpanciraju” kroz kampanju i uđu u parlament uz pomoć preferencijalnog glasa, šef HDZ-a potiče svoje kandidate na listama.

Pod geslom “Daj 5” će bivša zastupnica HDZ-a i glasnogovornica Vlade, Sunčana Glavak, svoju kampanju voditi, kako na terenu, tako i na društvenim mrežama. Iz njezine 3. izborne jedinice obično u sabor uđu četiri kandidata s liste, a ona je peta.

Sa začelja liste preferencijalnom glasom mandate love i u Narodnoj koaliciji. HNS-ova Anka Mrak Taritaš drugi put s 8. mjesta želi ući u Sabor.

A njezin stranački kolega Srđan Gjurković u svom je dvominutnom spotu objasnio čitav proces preferencijalnog glasa.

No osobnom se kampanjom ne bavi previše bivši predsjednik, Stipe Mesić, kandidat Narodne koalicije, koji je tek na 11. mjestu. On se uzda u svoju prošlost.

Preferencijalnu kampanju vode i kandidati s liste Milana Bandića, Živog zida, no Mostovci zasad ne.

Samo oni kandidati koji osvoje 10 posto preferencijalnih glasova ulaze u Sabor na kojem god mjestu bili, a na prošlim je parlamentarnim izborima to pravo iskoristilo oko dvije trećine birača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.