Crkva i o nogometu: Iza prosvjeda na Rivi stoje antihrvati

Vijesti 05. pro 201408:29 > 08:37
Tanjug/AP/Antonio Calanni

O prosvjedima na Splitskoj rivi svoj je sud dala i Crkva. Glas Koncila tumači da je okupljanje na Rivi megamanipulacija neviđena u suvremenom društvu iza koje stoje Orjuna i antihrvatski interesi, komentar je glavnog urednika službenog glasnika Zagrebačke nadbiskupije Glasa Koncila Ivana Miklenića.

Miklenić se žestoko obrušio na navijače, povezujući ih s Orjunom. Organizacija jugoslavenskih nacionalista (Orjuna) osnovana je 1921. u Splitu s ciljem borbe protiv hrvatskog nacionalnog pokreta, a za centraliziranu Jugoslaviju.

Velečasnog Miklenića naljutile su parole ZG=BG i prijetnje navijača da su u njegovoj logici, demonstracije su potrebne, ali protiv ljevičarskih vlasti, a ne zbog nogometa. Budući da ljudi prosvjeduju protiv HNS-a, to znači da u pozadini stoji aktualna vlast.

“Istodobno, premda to ne mora biti, čak i najvjerojatnije nije osobni promišljeni stav većine sudionika prosvjeda, skup je zapravo novi korak na orjunaškom produbljivanju jaza između hrvatskoga sjevera i juga”, piše Miklenić.

Miklenić je primijetio i da je na rivi zatražena “promjena u onom društvenom segmentu koji je apsolutno irelevantan za više od 800 tisuća hrvatskih građana”, umjesto da se gladnom narodu valjda prodaje paranoja zbog prijetećih sila bivšeg režima.