Šokantne ispovijesti rodilja: Kako će reagirati Varga?

Morgue File/Ilustracija

U povodu velikog broja žena koje su se, opisujući negativna iskustva prilikom poroda u hrvatskim rodilištima, uključile u akciju Udruge Roda "Prekinimo šutnju", posvećenoj borbi protiv nasilja nad ženama, Rode su pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje prema ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem prava.

Ispovijesti brojnih rodilja, koje ukazuju na neugodnosti, omalovažavanja ili čak nasilničko ponašanje prema njima u rodilištu, dostupna su na Rodinoj Facebook stranici “Prekinimo šutnju”.

Rode ističu kako je odaziv na akciju nadmašio njihova očekivanja, a priče žena snažno ođeknule u javnosti, pa pozivaju Vargu da osudi nasilje, ne osuđujući konkretne bolnice ili liječnike već mentalitet koji to omogućuje.

“Smatramo da ćete tako pokazati odgovornost svoje funkcije, pokazati da prepoznajete i poštujete žene koje, rađajući jednom ili dvaput u životu, umjesto osnažujućeg i prelijepog životnog iskustva, iz rodilišta izlaze s traumom, zbog koje se teško odlučuju na sljedeću trudnoću. Pokazat ćete tako da ste prvi ministar zdravlja koji je osjetljiv na problematiku koja se tiče isključivo žena i da ste spremni priznati loše prakse i mijenjati ih”, stoji u pismu potpredsjednice Roda Danijele Drandić.

Brojne reakcije žena potvrda su da se u rodilištima ozbiljno krše njihova ljudska prava, a uzrok tome je tradicionalni stav društva, ali i struke prema ženama, kao i neprepoznavanje osnovnih potreba žene koja rađa, smatraju Rode.

Rode pozivaju Vargu na zajedničku akciju, poput one koja se dogodila na Filipinima, gđe je doministar zdravlja legao pred novinarima na ginekološki stol kako bi iskusio poniženje i strah koji žena osjeća u takvom neprirodnom i potčinjenom položaju dok rađa.

Ujedno ističu kako ne smatraju da su svi liječnici loši, da je svako iskustvo loše ili da je Hrvatska loše mjesto za porode – barem ne u odnosu na zemlje okruženja, te najavljuju sljedeću akciju u kojoj će pozvati žene da pišu o svojim lijepim iskustvima prilikom porođaja.

Na akciju Roda reagirala je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) koja ističe kako sve pojedinačne slučajeve nasilja nad ženama tijekom poroda treba što prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj se incident dogodio, a počinitelje sankcionirati.

Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju “Prekinimo šutnju” pogrešan i potencijalno kontraproduktivan. Iz osobnog iskustva, ali i iskustva brojnih žena koje su rodile u Hrvatskoj, odgovorno tvrdim da se gotovo svi porodi u hrvatskim rodilištima obave na krajnje profesionalan, human, stručan i brižan način pri čemu se ne narušava ljudsko dostojanstvo rodilje, kaže predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža.