Zelena akcija: Presuda je početak kraja apartmanizacije Srđa

Vijesti 03. ruj 201615:40 > 15:44
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Odvjetnik Zelene akcije Enes Ćerimagić rekao je u subotu u Dubrovniku kako je presuda Upravnog suda u Splitu kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko - rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu početak kraja projekta apartmanizacije Srđa.

Na konferenciji za novinare u povodu jučerašnje odluke Upravnog suda u Splitu, Ćerimagić je ocijenio kako se tom odlukom sve mijenja jer je na rješenju Ministarstva, koje je sada ukinuto, utemeljena i lokacijska dozvola izdana u prosincu 2015. godine, ali i velikim dijelom i Urbanistički plan uređenja za naselje Bosanka.

”Pokrećemo daljnje postupke da se svi dokumenti temeljeni na Studiji utjecaja na okoliš ukinu” – rekao je on te dodao kako cijeli projekt od početka počiva na prividu.

”Ovom presudom je nakon tri godine pravne borbe dokazano ono što je inicijativa Srđ je naš i struka govorila od početka, a to je da je projekt apartmanizacije Srđa neprihvatljiv za okoliš. Smatramo da projekt od početka egzistira čisto na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i raznim manipulacijama raznim procedurama. Ovo nije prva presuda nama u korist”, rekao je Ćerimagić te podsjetio i na presudu Visokog upravnog suda u Zagrebu od prije nešto manje od dvije godine o zakonitosti promjene obuhvata projekta golfa sa 100 na 310 hektara površine.

”Dakle ovo je druga presuda koja ide u korist Inicijativi i koja potvrđuje sve ono što mi govorimo godinama, a to je da se radi o izuzetno štetnom projektu s više aspekata za građane Dubrovnika, i neprihvatljivom za okoliš. Imamo još nekoliko pokrenutih postupaka protiv ovog projekta i nadamo se da ćemo kao i do sad ustrajnim i predanim radom pobijediti i u tim postupcima i dokazati da se projekt treba zaustaviti. Smatramo da je ovo početak kraja projekta apartmanizacije Srđa. Ovo je pobjeda građana nad špekulantima”, rekao je on.

Koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor rekao je kako se Studija utjecaja na okoliš uopće nije bavila utjecajem velike turističke izgradnje nego samo utjecajem golf parka na prostor i okoliš.

”Kada je tijekom javne rasprave građanima predstavljen projekt na Srđu ta Studija je iznosila samo utjecaj golf zahvata na okoliš. Nije se bavila uopće utjecajem te velike turističke izgradnje na grad podno Srđa i na njegove građane. I sam UNESCO je također imao taj prigovor da uopće nije istražen utjecaj te velike izgradnje na svjetsku baštinu. Broj kvadrata koji je planiran na Srđu iznosi veličinom tri nove Mokošice, dakle ideja je da se 20 tisuća stanovnika može smjestiti na Srđ i da će to imati samo pozitivan učinak na grad i građane Dubrovnika je zaista bila smiješna. Ministarstvo i stručno povjerenstvo su bili upozoravani, ali su sve ignorirali i to je i glavni razlog zašto je rješenje o prihvatljivosti studije palo na Upravnom sudu”, rekao je Capor.

Ustvrdio je kako se cijeli postupak oko projekta vodio nezakonito i pozvao sva nadležna tijela da odustanu od potpore ovom projektu kojeg drži štetnim na nekoliko razina.

Upitan za komentar navoda prokurista tvrtke Razvoj golf Ivana Kusalića koji je jučer ustvrdio kako nije točno da je ovom presudom iskazano kako je projekt štetan na okoliš već da je odluka suda o ukidanju stvar isključivo proceduralnih razloga. Ćerimagić je rekao kako ti proceduralni razlozi znače da za polovicu tog projekta nije ocjenjivan utjecaj na okoliš.

Ćerimagić je najavio kako će sada sudskim putem tražiti ukidanje svih dokumenata koji se temelje na spornoj Studiji, uključujući i lokacijsku dozvolu koja je izdana u prosincu 2015. godine.

”Pravno gledano to se može protumačiti kao proceduralna pogreška. Međutim, ona sadržajno znači da za gotovo polovicu tog projekta nije ocjenjivan utjecaj na okoliš. Naša teza od početka jest da se uzeo obuhvat cijelog projekta i da se ocjenjivao njegov utjecaj na okoliš, taj projekt nikad ne bi dobio zeleno svjetlo Ministarstva. Radi se o 250 vila i 400 apartmana, i oni tih 400 apartmana nisu uzeli u obzir”, rekao je pravnik Zelen akcije koji cijeli slučaj vodi pred sudom.

Također Ćerimagić je prokomentirao i jučerašnju izjavu prokurista Kusalića da o su Mostovi zastupnici u X. izbornoj jedinici od ponedjeljka govorili o sadržaju presude, iako je ona objavljena tek jučer u ranim poslijepodnevnim satima.

”O tome ne znam ništa. Onaj tko gubi naravno da se ljuti i da će početi konstruirati razne konstrukcije da bi opravdao svoj poraz. Gospodin Kusalić je meni jučer pokušao plasirati takve teze. Kad sam mu to argumentirano osporio onda je to očito u medijima predstavio kao neku drugu tezu. Naime, u početku je teza bila da je sazvana presica za petak, jer kao da se znalo da će biti presuda. Pa, naravno da se znalo da će biti presuda jer je sud zakazao izricanje u petak u jedan sat”, zaključio je Ćerimagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.