Pravo na grad i Zelena akcija protiv gradnje crkve na Savici

Vijesti 08. ruj 201616:32 > 16:42
Izvor: Facebook/Pravo na grad

Pravo na grad i Zelena akcija pridružili su se inicijativi "Čuvamo naš Park", u dugogodišnjoj borbi protiv uništavanja javnog parka na zagrebačkoj Savici izgradnjom crkve, priopćile su u četvrtak te udruge i pozvale građane Zagreba na prosvjedno okupljanje u taj park na Trnjanskoj Savici, u subotu, 10. rujna u 12 sati, koje organizira inicijativa.

“Ove subote ne brani se samo park u jednom zagrebačkom naselju. U tom se parku ustaje protiv samovolje gradonačelnika. Stanovnicima Zagreba uskraćenim za dostojan broj vrtića i škola, a nerijetko za osnovnu komunalnu infrastrukturu otima se javni park i ustupa crkvi, grade se skupe i nepotrebne fontane i privatizira ulice. Uništavanje parka na Trnjanskoj Savici još je jedan korak u uništavanju kvalitete života u Zagrebu i sustavnom zanemarivanju javnog interesa”, navode u priopćenju Pravo na grad i Zelena akcija.

  Tvrde kako su “provedba natječaja, odobravanje lokacijske dozvole, kao i sama nagodba po kojoj grad ustupa javno zemljište na štetu stanovnika Savice samo neki od primjera u kojima gradonačelnik Milan Bandić radi direktno protiv svojih građana”.

“Pokažimo u subotu kako Zagreb nije toliko malen da bi stao u gradonačelnikov džep. Uputimo jasnu poruku njemu i svima onima koji dolaze nakon njega: ‘Vrijeme je za drugačije upravljanje gradom'”, poručuju Pravo na grad i Zelena akcija.

Članovi inicijative “Čuvamo naš Park” koji se zalažu za trajno očuvanje parka na Savici i pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve, pozvali su u ponedjeljak građane na veliko prosvjedno okupljanje “Obrani Park, obrani Grad” koje će se održati u subotu, 10. rujna, u podne, u tom parku.

Uoči isteka roka predaje žalbi na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku, članovi inicijative su u ponedjeljak predali “posljednje žalbe” te su ispred Gradske uprave poručili da se “neće prestati boriti za svoj park”. S indignacijom su odbili optužbe da se ne slažu s gradnjom crkve, naglašavajući kako postoji primjerenije zemljište za gradnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.