'Hrvatska bi prvi put mogla imati manjinsku Vladu'

Vijesti 09. ruj 201609:11 > 09:12
N1

Izbornu kampanju komentirao je bivši ministar gospodarstva, Goranko Fižulić

Koliko su stranke uspjele iskoristiti kampanju?

“Da smo imali izbore u srpnju, što je bilo moguće, rezultat bi bio bitno bolji za SDP. Vjerojatno bi Most i Narodna koalicija prošli s više mandata, a HDZ bi bio gubitnik. HDZ je jedini uveo novo lice i vodi se mrtva trka s puno graničnih mandata.”

Što je to Milanović promašio da je s onih procjena došao na gotovo istu poziciju s HDZ-om?

“Najveći uspjesi lijevo liberlanih koalicija su bili 2000. i 2011. kad su ponudili nešto novo. Za njih su glasali svi oni koji su bili nezadovoljni. Kada gledate HDZ kao stranku koja nudi zadržavanje istoga – teritorijalnog ustroja, cjelokunog sistema, a lijevo liberalne stranke nešto drugo. 2015. je Most nudio nešto novo, isto ono što je 2011. dalu impuls SDP-u. Most sada više nije nešto novo, nema više reforma u kampanji, HDZ je vjerodostojan, ne nudi ništa novo, a Narodnoj koaliciji je izostao jedan moment. Trebalo je nešto naći, a ne loviti birače po desnici patriotskim i domoljubnim igrama.”

Što su po Vama bile temeljne razlike u kampanji koje su trebale biti naglašene?

“Uzmimo temu vjeronauka u školi. Dobar dio birača ga ne želi, a dobar dio želi. Stranka mora naći model da animira birače i povuće one koji ne izlaze na izbore. Mi ne znamo onaj dio biračkog tijela koji apstinira, 40 posto opet neće izaći na izbore. Za koga mladi danas glasaju? Pametno, Živi zid ili ne izlaze? Oko onih koji ne izlaze bi se trebala voditi kampanja, a to se ne radi.”

Jedan od “stvaratelja” Mosta, Ivica Relković je rekao da bi SDP dijeljenjem mandata u koaliciji mogao postati relativno slaba stranka u Saboru, a HDZ će imati “čiste” mandate.

“Plenković je napravio potpuno očekivanu stvar kad je odustao s pravaškim i ultradesnim strankama. HDZ će po broju mandata biti najjača stranka u parlamentu. U slučaju velike koalicije, do koje neće doći, Plenković bi temeljom toga tražio mjesto premijera. Ja nisam zagovornik onoga da je koalicija Mosta i HDZ gotova stvar. Mislim da Most neće jeftino prodati kožu, znaju da im je koalicija s HDZ-om opasna. Bliže se i lokalni izbori u kojima su oni s HDZ-om protivnici i oni u koalicij mogu biti samo gubtnici. Moguće je da Hrvatska prvi put bude imala manjinsku Vladu. Most je imao problema s nalaženjem kadrova za izvršnu vlast, a dosta tih kadrova su bili dvojbeni. Ako je Mostu stalo do sebe, ne bi trebao samo tako srljati u izvršnu vlast. Ali da sa strane podržava jednu veliku stranku, koju može bilo kad srušiti, to je za njih opcija.”

Velik je broj mandata koji mogu otići na razne strane. Od Bandića do Živog zida… Koliko bi oni mogli odlučivati?

“Mogu kad bi ih gledali kao koherentne koalicije, ali oni to nisu. Živi zid je heterogena kombinacija političara i može im se dogoditi ono što smo vidjeli kod Mosta – da se raskoli. Isto se može dogoditi i Bandićevoj koaliciji. Oni mogu pomoći u ostvarivanju većine, ali to su sve nategnute brojke. Ja vidim nove izbore u svibnju, zajedno s lokalnim, kao najbolju opciju.”

Milanović najavljuje da mu ostaje još par godina u koaliciji. Tko ima bolju poziciju? Plenković, ako i ne dobi izbore može reći “vratio sam stranku koja je gotovo bila izgubljena”.

“HDZ oprašta sve osim poraza. Ako dovede HDZ na vlast može očekivati sačuvanje svojeg mjesta. Ako HDZ ne bude faktor nakon izbora, ne vjerujem da bi mogao preživjeti u stranci. Pred par mjeseci je Plenković bio samostalan glas u HDZ-u, kada ga je Bilaver napao niti jedan HDZ-ovac ga nije javno branio. Izglasali su Karamarka, izglasali su Plenkovića, tako će i nekoga drugoga. Milanović se u SDP-u bolje nosio s lošijim rezultatima, ali on ne bi dobro reagirao na poraz jer njegov temperament nije programiran da sjedi u oporbi.”

Po čemu ćemo pamtiti kampanju?

“Osim izostanka velikih ideja, ničemu. Ovi folklorni elementi… Naša je kampanja još je i pristojna ako pogledamo američku predsjedničku koja se upravo odigrava. Nedostaju velike ideje. Promijenimo radnu dinamiku, ukinimo vjerske praznike i dajmo slobodne dane, promijenimo mirovinski sustav… Ima cijeli niz ideja.”

Koliko je Živi zid drugačiji? Ili Lovrinović?

“Stvar je u tome da ključne gospodarske programe trebaju dati dva suprotstavljena bloka, eventualno i Most. Male stranke koje imaju dobre iskorake, s par mandata u Saboru ne mogu ništa učiniti. Da Lovrinović dobije i nekoliko mandata svoje ideje ne može plasirati. Fale iskoraci u velikim blokovima, posebno lijevom jer od HDZ-a ne očekujem promjene jer je on programiran za postojeće stanje.”

Razlika u cijelim pitanjima apsolutno ne postoji. Svi izbjegavaju vruće tume, tako se može u bogatim, zadovoljim zemljama. A Hrvatska je na suprotnoj strani.”

Bilježimo gospodarski rast. Koliko su građani stekli dojam da mogu biti bez Vlade?

“Ne opredjeljuju se prema stopi gospodarskog rasta. 2,8 se treba uspoređivati s drugim zemljama. Normalno da je bolje imati 2 nego 0 ili negativan rast. Ali da se to pretoči u bolji život građana treba se dogoditi još puno toga. Naša demografska slika je loša, zbog posla će nas napustiti još puno ljudi. Mi svake godine gubimo stanovništvo i takav model je neodrživ. Hrvatska ne može živjeti od turizma jer će doći do točke zagušenja kada više neće biti motor ostatka zemlje. Stranke su se natjecale tko će više ponuditi niže stope u ugostiteljstvu. Zašto je privilegirano u odnosu na trgovinu? Neka odu na Costu Bravu ili Lloret de Mar i kažu žele li da Dalmacija za nekoliko godina izgleda isto.

Političar uvijek ima četverogodišnji horizont. Raditi stvari izvan toga za njega nije oportuno. Zašto ni jedna stranka ne ponudi prelazak na isplatu bruto plaća? Da građani sami plaćaju svoje doprinose. Oni ne znaju kolika je njihova stvarna cijena rada, oni dobe samo neto plaću. Zbog čega je Hrvatska zadnja po brzini interneta u EU? Zbog čega država dozvoljava da se domaći operateri se petljaju u gradnju mreže i ne sagradi svoju i omogući građanima da imaju ono što bi trebali. Time bi se trebali baviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.