Predrag Matić: Hrvatska država je u opasnosti

Vijesti 11. ruj 201621:40 > 21:42
N1

Predrag Matić, bivši ministar branitelja komentirao je izjednačeni rezultat Narodne koalicije i HDZ-a. Upitan je je li razočaran.

“Jako sam razočaran, ne toliko našim rezultatima, koliko rezultatima HDZ-a i Mosta. Žao mi je što građani nisu primijetili politički masakr koji su provodili proteklih osam mjeseci. Ako im je dobro, onda OK”, kazao je Matić za N1. “Teško će se formirati vlada, ako se i formira, bit će tanka slična onoj iz proteklih osam mjeseci”, kazao je, dodajući da je Hrvatska izgubila jako puno vremena i 150 milijuna kuna da bi se makao jedan čovjek.

“Građana mi je žao, nisu shvatili što su (HDZ i Most, op. a.) učinili”, kazao je.

“Dva mandata gore-dolje ništa ne znači. Vlada će se teško sastaviti i bit će rogovi u vreći. Volio bih da ne pogodim, ali za nekoliko mjeseci ponovno idemo na izbore, kad se trakavica razvuiče, a sve na štetu građane i države”, kazao je.

“Možda je jedina opimistična u ovome predsjednica, koja se zabavlja. Njoj je dobro”, dodao je.

Izjavio je i kako “naši građani ne glasaju politički, prema tome tko će napraviti nešto dobro, već navijački”, po modelu “ja sam za Hajduk i kad bi cijeli svijet za drugi klub, ja sam za Hajduk”.

Upitan je i o desnim skretanjima Zorana Milanovića i dodvoravanju desnici.

“Hrvatska je podijeljena zemlja i tako će biti dok ljudi ne shvate da bez stabilne i jake vlade ne možemo parirati zemljama u okruženju i EU. Sad smo predzadnji, a bit ćemo zadnji. Osim ako se tablica ne okrene, onda ćemo biti prvi”, kaže on.

Upitan je i o mandatima manjinaca, odnosno kamo će oni otići s obzirom na preference vlade u Srbiji, koji je puno bliskiji HDZ-u već Narodnoj koaliciji. Kazao je da to ne može komentirati, ali da je moguće te naglašava da nisu sam Srbi manjina u Hrvatskoj.

“Ali prirodni prijatelji HDZ-a i budući članovi Europske pučke stranke sigurno su utjecali na to”, kazao je. Naveo je i da je hrvatski branitelj Veljko Marić uhićen 2010. godine, za vrijeme HDZ-ove vlasti, a “izvadili su ga Josipović, Matić, Vesna Pusić i Milanović”.

“Ovo zakuhavanje se radi pred izbore, a znamo kome pomaže dizanje nacionalnih tenzija. Ako HDZ sastavi vladu, tenzije će pasti, jer njih niti nema. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji bih riješio za jedan dan”, kazao je.

Nije siguran hoće li biti kandidat i na sljedećim izborima.

“Mogu biti, ako stranka ocijeni da sam potreban. Ali od politike ne živim i nije mi to nužno”, kaže on. “Žao mi je hrvatskih građana, imali smo rat i moramo se gospodarski oporaviti. Hrvatska država je u opasnosti”, zaključuje Matić.

O tome kako je prošao izborni dan možete čitati OVDJE. O iščekivanju rezultata, odnosno događajima u izbornoj noći možete čitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.