Previšić na FFZG doveo privatne zaštitare?

Vijesti 14. ruj 201614:07 > 14:09
Facebook/Akademska solidarnost

"Dakle, 'dekan' Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić). Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna...", objavio je sindikat Akademska solidarnost.

Na Filozofskom fakultetu “kuha” i sve se sprema za novi plenum i proteste studenata.

Dekan Vlatko Previšić, podsjetimo, odlučio je spriječiti svoju smjenu raspuštanjem ogranka Studentskog zbora, zahvaljujući odluci Senata Sveučilišta, kojim upravlja njegov prethodnik Damir Boras. Time su ih izbacili iz Fakultetskog vijeća, koje je trebalo odlučivati o smjeni Previšića. 

Odluka je izazvala šok – studentima “stavljaju na teret” što ih je 13, a ne 14 u Fakultetskom vijeću, odnosno što ih je 14,6 umjesto 15 posto od ukupnog broja članova vijeća.

Studentski zbor još uvijek nije obaviješten službeno o ovoj odluci Senata, no već neslužbene informacije o tome bile su dovoljne da najave skoro sazivanje plenuma. Studenti su počeli lijepiti plakate, kojima pozivaju na plenum, no oni su uklonjeni.

“Maloprije, netom nakon što su studenti(ce) krenuli u lijepljenje plakata, presrele su ih čistačice i pitale imaju li dozvolu za lijepljenje plakata. Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate. Na FF-u već dugo postoji tradicija studentskog aktivizma i organiziranja i ovakve se stvari dosad nikad nisu događale. Kao što se za bilo kakvo lijepljenje plakata nikada nije trebala tražiti dozvola dekana – pa tako i danas širom faksa stoje najrazličitiji plakati, koji nikom ne smetaju i za koje nitko nije morao tražiti nekakvo posebno dopuštenje da bi ih polijepio”, izvijestila je tim povodom Akademska solidarnost na svojim Facebook stranicama.

“Očito je da dekan, nakon što je u potpunosti cenzurirao fakultetsku mailing-listu, nema nikakve namjere dopustiti ni da ovako komuniciramo sa studenti(ca)ma i nastanica/ima na fakultetu. Također, studenti(ca)ma je oduzeta i prostorija A-015, koju studenti i studentske udruge koriste od 1990-ih, ako ne i dulje. ‘Dekane’, ne bojte se, ovo neće ovako završiti. Možda to još niste shvatili, ali vaše je vrijeme gotovo. Ovakvo je gušenje slobode govora na jednoj akademskoj instituciji, nakon svih manipulacija i korupcije samo još jedna stavka na već podužoj listi. Otići ćete u ropotarnicu prošlosti kao najgori i najomraženiji dekan u povijesti FF-a. DOLJE PREVIŠIĆ! NEĆEMO DOPUSTITI GUŠENJE SLOBODE GOVORA NA FAKULTETU! NE ŠTETNOM UGOVORU S KBF-om! SVI NA PLENUM!”, poručili su.

Napomenimo i da je dekan Previšić podnio kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije”. One su, naime, podržale studente u protivljenju odlukama uprave fakulteta da sklopi ugovor s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom, koji, kako su navele u prvom redu, diskriminira studente Filozofskog.

Pokušali smo stupiti u kontakt s dekanom, ali nije nam se javljao na pozive. U dekanatu nisu htjeli ni potvrditi niti demantirati da su na fakultet dovedeni zaštitari, već su nam kazali da im pošaljemo pismeni upit.

U nastavku možete pročitati spornu odluku Senata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.