Tko plaća Sokol Marić i od koga/čega čuvaju FFZG?

Vijesti 15. ruj 201611:23 > 11:33
Jurica Galoic/PIXSELL

Na Filozofskom fakultetu "kuha" i sve se sprema za novi plenum i proteste studenata. Asistent na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta (FF) u Zagrebu Hrvoje Tutek objavio je "zanimljivosti" o trenutačnoj situaciji na FF-u. Na njemu, naime, danas situaciju nadgledaju stražari.

“Dakle, bio sam jutros ponovno do zaštitara nakon šta sam u međuvremenu pročitao zakon o privatnoj zaštiti. U zakonu stoji da zaštitari moraju na vidnom mjestu imat istaknute iskaznice pri obavljanju posla. Naši crnci to nemaju. Pitao sam zašto, reko mi je čovjek da pri određenim poslovima ne moraju imat (prema zakonu, za skrivanje iskaznica moraju imat odobrenje policije i to se spominje samo u kontekstu tjelesne zaštite, a ne nekog čuvarskog posla – pa sam pito dal oni tu obavljaju nečiju tjelesnu zaštitu i čiju; poslali me opet u dekanat). onda sam tražio radni nalog koji su mi odmah pokazali (kao i iskaznicu zaštitara). U nalogu ne piše puno, ali mogu potvrdit da je zaštitarska firma koja je momentalno na filozofskom Sokol Marić, da je nalog koji imaju izdan za period od 1.9.-30.9., i da im se ovlasti reguliraju prema čl. 27 zakona o privatnoj zaštiti, šta znači da – ukoliko se stvarno radi o “tjelesnoj zaštiti” – imaju sljedeće ovlasti:

“Ovlasti osoba kojima je izdano dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite su:

1. provjera identiteta osoba,
2. davanje upozorenja i zapovjedi,
3. privremeno ograničenje slobode kretanja,
4. pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava,
5. osiguranje mjesta događaja,
6. uporaba čuvarskog psa,
7. uporaba tjelesne snage,
8. uporaba vatrenog oružja.

Čuvari ne mogu koristiti ovlasti iz točke 3., 6., 7. i 8. stavka 1. ovoga članka”, objavio je Tutek na Facebooku.

Tutek je i u srijedu upozorio na zaštitare na FF-u. “Cijeli dan iz kabineta gledam zaštitare privatne agencije kako se u crnim odijelima šeću po auli fakulteta. Maloprije sam otišo pristojno pitati da mi kao radniku na fakultetu koji osiguravaju objasne otkud prijeti opasnost, odnosno šta rade tamo. za sve informacije da se obratim dekanatu. dobro. odšećem do dekanata, ni glasa, sve pusto. vratim se i zamolim da mi ipak crnci objasne. za sve informacije da se obratim dekanatu. Reko’ jel’ onom dekanatu po čijoj ste direktivi danas trgali studentske postere na kojima su informacije o zloupotrebi ovlasti i malverzacijama tog dekanata? Za sve informacije da se obratim dekanatu”, napisao je tada.

Dekan Vlatko Previšić, podsjetimo, odlučio je spriječiti svoju smjenu raspuštanjem ogranka Studentskog zbora, zahvaljujući odluci Senata Sveučilišta, kojim upravlja njegov prethodnik Damir Boras. Time su ih izbacili iz Fakultetskog vijeća, koje je trebalo odlučivati o smjeni Previšića. Odluka je izazvala šok – studentima “stavljaju na teret” što ih je 13, a ne 14 u Fakultetskom vijeću, odnosno što ih je 14,6 umjesto 15 posto od ukupnog broja članova vijeća. Opširnije o tome pisali smo OVDJE.

Podsjetimo, N1 je još u srijedu pokušavao dobiti odgovore i komentar Vlatka Previšića na posljednja zbivanja, no do danas ih nismo dobili..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.