'Dekan Previšić htio je spriječiti demokratske odluke'

Vijesti 23. ruj 201618:27 > 18:46
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je Ivo Josipović, jedan od autora Zakona o studentskom zboru koji se posljednjih dana, nakon sukoba studenata i dekana Filozofskog fakulteta, sve više spominje i osporava.

Je li zakon koji regulira pitanja koja su sada u fokusu nekvalitetan, nejasan ili je posrijedi nešto treće?

“Mislim da se u ovom slučaju zakon zloupotrijebio. Čini se da nije bilo osnove da se raspusti Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Takvih slučajeva možda ima i na drugim fakultetima. Nije ključ raspustiti zborove. Tamo gdje fali broj studenata treba napraviti dopunske izbore.”

Je li zbog ovog zakona potaknut domino efekt na Filozofskom?

“To uopće nije pravni problem. Ovo tumačenje je posljedica spora i sukoba na Filozofskom fakultetu, koji traje još od pokušaja “spajanja” s KBF-om. Bilo je potpuno jasno da je demokratska i stručna volja na fakultetu protiv toga, to je pokrenulo lavinu sukoba gdje je dekan ostao u manjini i ovo je bio manevar da se spriječi donošenje demokratske odluke.”

Što će se dogoditi ukoliko nadležne institucije utvrde kako većine vijeća fakulteta nema dovoljan broj studenata u zborovima?

“U svim slučajevima gdje nedostaje broj studenata treba popuniti mjesta.”

Što taj zakon znači za studente?

“Apsolutno omogućava studentima da studentski zborovi sudjeluju u radu vijeća, sveučilišta, visokih škola… Moguće je da postoji bolji model, ali ovaj je sasvim dobar. Samo ako ga se ne iskorištava. Ovo je slučaj krive interpretacije zakona.”

Fakulteti imaju autonomiju, no što kada ju dekan zloupotrijebi. Rektor Damir Boras se još nije izjasnio?

“Zakon i statut Sveučilišta, pa statuti sastavnica daju ovlasti određenim tijelima. Treba se poštivati nadležnost svih tijela na filozofskom, ako tamo ne ide onda na Sveučilištu. Nadam se da će rektor što prije reagirati jer ne bi bilo dobro da situacija eskalira. I ne bi bilo dobro da volja studenata i većine profesora bude zaobiđena.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.