"Osječani će uzimati karte prema Dublinu, u jednom smjeru"

Vijesti 16. lis 201609:28 > 11:00
Podijeli:
Izvor: N1

U Točki na tjedan razgovarali smo sa sadašnjim i bivšim građanima Osijeka, koji su komentirali mjeru gradonačelnika Ivana Vrkića o subvenciji karata za vikend putovanje raseljenih sugrađana vrijednoj 500 kuna.

Vrkić je potez protumačio na način da ne želi samo pomoći “da kroz ovo prvo putovanje za Božić i Novu godinu skratimo muku onih koji će posjetiti svoj grad”, već i da se poveća promet u osječkoj zračnoj luci.

“Šta je njima 500 kuna? Apsolutno ništa. Ne podržavam akciju definitivno”, kaže mlada Osječanka u anketi, navodeći i da se novac apsolutno mogao bolje potrošiti na mlade koji su još tu.

“Mislim da će potaknuti ljude da odu i da će to biti kontraproduktivno”, kazao je jedan Osječanin, dok drugi kaže da je to “vatrogasna mjera bez učinka”.

Iz Dublina su se javile “bivše Osječanke” Iva Bedžula Prebeg i Zorica Jurić Ćelić, koje su u Irskoj završile u potrazi za (boljim) poslom.

“Mislim da neće uspjeti dobiti ono što je mislio, već kontradiktornu stvar – uzet će kartu za Dubli u jednom smjeru. Dakle, ne prema kući, već prema Irskoj”, kazala je Bedžula Prebeg. Ona smatra da je to istovremeno i veliki i mali iznos: 500 kuna u Irskoj čovjek zaradi za par sati ili jedan dan, dok je drugačije u njenom rodnom gradu. Nije joj jasno ni kako bi se taj iznos mogao koristiti.

Zorica Jurić Ćelić navodi da predloženi datumi ne odgovaraju i da im taj iznos neće pomoći.

“Svatko tko planira doći, mislim da mu tih 500 kuna neće pomoći”, kaže ona, dodajući da se novac mogao bolje potrošiti. Ne vidi ni zašto bi se vraćala u Osijek, jer nema što raditi ondje s troje djece, koja su već krenula u školu u Dublinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.