Iseljeni Osječani: 'Dajte nezaposlenima tih 500 kuna'

Vijesti 16. lis 201608:32 > 08:35
N1

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić izazvao je buru na Facebooku gdje je pokrenuo i anketu te najavio da će konačnu odluku ipak donijeti Gradsko vijeće

Objava gradonačelnika Osijeka, Ivana Vrkića, da će za dogovorene čarter-letove u povodu božićno-novogodišnjih blagdana na relaciji Osijek – Dublin – Osijek gradska uprava sufinancirati cijenu putne karte sa 500 kuna izazvala je totalni show na društvenim mrežama. Vrkić je ovu vijest, naime, objavio u četvrtak na svom Facebook profilu napisavši da je riječ o projektu Zračne luka Osijek i Croatia Airlinesa, pri čemu će cijena karte biti 2500 kuna.

Podijeljeni

“Cilj je potaknuti naše privremeno odsutne sugrađane na što češći povratak u Osijek s konačnom željom da se ponovno dosele kući. Na njima je da se vrate, a na nama je da im stvorimo uvjete kako bi se mogli zaposliti i ovdje planirati svoju budućnost”, napisao je Vrkić poručivši da će cijena karte nakon što je Grad subvencionira sa 500 kuna za korisnika biti 2000 kuna.

Velik broj Osječana, kako onih koji su ostali u svome gradu, ali i dio onih koji su po rješenje egzistencijalnih pitanja otišli u Dublin, na njegov je post odgovorio negativnim komentarima. Sukus njihovih razmišljanja može se svesti pod zajedničku egidu da onima koji žive i rade u Dublinu 500 kuna neće bitnije pomoći s obzirom na prihode koje tamo imaju jer za blagdane svakako planiraju doći kući, dok bi s druge strane taj iznos kada se skupi na hrpu mogao pomoći u rješenju nekih kroničnih problema u samome Osijeku, piše Jutarnji list..

No, bilo je i podosta pozitivnih komentara, kao i podignutih palaca u zrak.

S obzirom na podijeljena mišljenja, koja su nešto više išla u negativnom smjeru, gradonačelnik je u četvrtak navečer objavio novi post u kojem je malo šire objasnio svoje motive napisavši da je zamoljen za pomoć u otvaranju zrakoplovne linije Osijek – Dublin i da je time htio dati doprinos Grada toj ideji, ali i poručio da ga “huškači, provokatori i dežurni hejteri neće pokolebati u borbi za svoje građane, gdje ispravljam višegodišnje brljotine prethodnih vlasti, ali sam odlučio da ćemo ovu odluku donijeti ipak zajedno.

Tako, u komentar ispod ako ste za sufinanciranje upišite plus, ako niste minus ili jednostavno da ili ne. Sutra do 20:00 h zajedno odlučujemo, neka pobijedi volja internetske većine koja je ovu priču i započela!”

Dakle, odlučio je problem riješiti anketom, koja je isto tako bila više-manje rezultatski podijeljena. Poručio je da će konačnu odluku ipak donijeti Gradsko vijeće Osijeka.

Anketa

Naravno, s obzirom na to da nam predstoje lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, reagirali su i politički suparnici iz HDSSB-a, koji su žestoko kritizirali Vrkićevu najavu. Tako je gradski vijećnik Karlo Šatvar rekao da je to “loša, populistička odluka, što su potvrdili neki Osječani u Irskoj koji su preko društvenih mreža poručili da im tih 500 kuna neće pomoći, jer će ionako za blagdane doći kući”.

Prema riječima Maje Č. (22) koja se prije skoro dvije godine preselila iz Osijeka u Dublin, sufinanciranje nije potrebno.

– Kad su ljudi saznali da avion polazi iz Dublina za Osijek, a imaju slobodno za božićne blagdane odmah su kupili kartu. Mi ovdje imamo dovoljno novaca. Žao mi je što nas naši siroti Slavonci koji jedva krpaju kraj s krajem preziru zbog Vrkićevog poteza – poručila je 22-godišnja Maja, piše Jutarnji list.