Konzultantica Vela komentirala izbor ministrice Žalac

Vijesti 19. lis 201615:28 > 15:38
N1

U specijalnoj emisiji N1 televizije konzultantica za EU projekte Ariana Vela komentirala je izbor resorne ministrice Gabrijele Žalac.

“Ja je osobno ne poznajem, ali sam se pripremajući se za razgovor razgovarala s konzultanticama i konzultantima te ljudima koji rade u sustavu, agencijama i kažu mi da su imali pozitivna iskustva s njom”, kazala je Vela, dodajući da treba vidjeti kako će se snaći u ovoj ulozi, pogotovo koordinaciji cijelog sustava.

Na pitanje što je mandatar Andrej Plenković planirao postići s tim što je maknuo Tomislava Tolušića s mjesta ministra regionalnog razvoja i EU fondova, odnosno znači li to da je bio nezadovoljan njime, kaže da joj je teško reći što mu je bilo u glavi.

“No, kolegice i kolege su prilično iznenađeni. Ljudi koji rade poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu su sretni što ulazi u resor poljoprivrede. Mislim da je on bio vrlo korektan kad je preuzeo ministarstvo regionalnog razvoja, ali je možda propustio učiniti jednu stvar, a to je sveobuhvatna kontrola cijelog sustava i onoga što rade tijela sustava, kojih je puno. To će biti najveći izazov nove ministrice”, kazala je Vela.

Ne želi nagađati hoće li Žalac uspjeti uspostaviti autoritet, navodeći da sve ovisi o njenim kapacitetima. Što se tiče ministričinog obećanaj da će pojednostaviti procedure, kaže: “Poprilično su sada podjednostavljene, ali imali smo i ranije najave o prijelazu sa sustava tri razine na dvije razine kontrole, što je dovelo straha unutar sustava”, kazala je. Nepoznat joj je tzv, Projekt Slavonija.

“Prvi mi je glas pa me veseli da vidim je li to projekt i li program, kako će ga financirati. Vidim da je spominjala predfinanciranje i sufinanciranje, ali za to treba imati pripremljene projekte”, kazala je.

Po njenom mišljenju Hrvatska je do sada pri povlačenju sredstava iz EU fondova “zapinjala”, jer smo bili “dosta nepripremljeni što se tiče procedura, pogotovo velikih projekata” te nismo napravili horizontalnu pripremu, koja se odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je preduvjet, a nismo ni osposobili ljude za taj posao.

“Na razini jednog tijela imamo jedne, na drugoj druge procedure, a na nekima procedure nisu ni uspostavljene”, nastavlja. Smatra i da je aposlutno važno da se ministar okoliša Slaven Dobrović posveti gospodarenju otpada, jer je to jedan od uvjeta za korištenje fontova EU – najprije je nužno donošenje plana na nacionalnoj razini, pa onda usklađivanje lokalnih razina. Ključan će, po njoj, biti Zagreb, koji proizvodi jako velike količine otpada.

Biografije i pozicije ministara i ministrica donosimo na OVOM LINKU.

Cijeli program Vlade Andreja Plenkovića donosimo na OVOM LINKU.

Tijek događaja u Saboru pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.