Petrov najavio Etički kodeks, zastupnici zbunjeni

N1

Predsjednik Sabora Božo Petrov misli provesti nešto što nije uspjelo njegovim prethodnicima - donijeti Etički kodeks za zastupnike. Najavio da bi on mogao biti gotov za dva do tri mjeseca. Neki zastupnici su zbunjeni, neki misle da je to nepotrebno, a neki da ga se donosi zbog njih samih i njihove prevelike aktivnosti.

Zasad nitko ne zna što se točno mota Boži Petrovu po glavi kada predlaže Kodeks, pa čak ni njegovi mostovci:

“S detaljima kompletnim nisam upoznat, ne znam hoće li on u sebi sadržavati neke sankcije za zastupnike ili će samo propisivati neko ponašanje koje se od zastupnika očekuje”, kaže zastupnik Mosta Miroslav Šimić.

Iako glavni partner- HDZ, načelno protiv Kodeksa nema ništa, misli da je ipak nepotreban:

“Ja mislim da kvalitetnom zastupniku ne treba Kodeks. Mislim da kod dobrog zastupnika Kodeks neće puno doprinijeti, a kod onog lošeg neće puno popraviti”, kaže Branko Bačić.

“Neke stvari crpite iz obiteljskog i građanskog odgoja, dakle to imate ili nemate. Vrlo mi je teško prihvatiti da će netko mijenjati svoja ponašanja u 50. ili 60. godini života samo zahvaljujući nekom kodeksu. Ja ne vidim smisao tog Kodeksa”, kaže Drago Prgomet.

Dok neki ne vide smisao, drugi se žale da Kodeks uopće nisu vidjeli. Nisu ni mogli, jer ga nema, ali SDP-ovac Peđa Grbin to ne zna:

“Kao potpredsjednik Odbora za Ustav, jednog tijela koje je vrlo važno kada govorimo o radu Saboru jer odgovara na sva pitanja i povrede Poslovnika, pa će i na pitanja koja se tiču Kodeksa, kažem neobično mi je to da ga nisam imao prilike vidjeti prije nego što je usvojen”, kaže Grbin.

Hoće li se kažnjavati zastupnici?

S obzirom da se tek kreće u izradu, neki se pitaju hoće li Kodeks propisivati i kažnjavanje zastupnika:

“Nisam za kažnjavanje na svakom koraku, da tako kažem, nego bi volio više da naše plaće ovise o tome koliko radimo”, kaže Šimić.

Ivan Pernar radi puno, neki misle i previše. Svjestan je i on toga, čak toliko da ne isključuje da se Kodeks donosi upravo zbog njega:

“Ako su moji istupi povod za donošenje tog Kodeksa, onda je to žalosno jer sam se kulturno ponašao i jedino što njih zapravo vrijeđa je istina. Ja nisam nikog vrijeđao, ja sam istinu govorio. Reko sam bobu bob, popu po i to je to”, kaže Pernar.

Možda ništa ne bude ni od Kodeksa. Kada bi se zastupnici držali samo prisege koju izgovaraju na početku mandata, Kodeks i ne bi bio tema.

Više pogledajte u prilogu Anke Bilić Keserović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.