Još jedno priznanje filmu Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat"

Vijesti 29. lis 201620:01 > 20:03
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon Venecije i Varšave, "Ne gledaj mi u pijat" odnosi nagradu i na Filmskom festivalu u Valladolidu.

Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić osvaja još jednu nagradu, ovaj put na 61. Filmskom festivalu u Valladolidu (Seminci). Riječ je o jednom od najstarijih filmskih festivala u Europi te, uz San Sebastian, najpoznatijem filmskom festivalu u Španjolskoj s izrazito brojnom publikom. Ne gledaj mi u pijat ovdje odnosi nagradu za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point koji predstavlja prve i druge filmove redatelja, a koji je ove godine u dugometražnoj konkurenciji prikazao 14 filmskih naslova. U sklopu nagrade, Festival će dodijeliti redateljici 15.000 eura.

PR

Nagrada iz Valladolida Pijatu stiže nakon Nagrade FEDEORA-e u Veneciji i Posebnog priznanja u Varšavi, a u obrazloženju žirija stoji: “Ne gledaj mi u pijat hrabar je i odvažan film koji se ni u jednom trenutku ne oslanja na lagodan narativni put, nego čvrstom rukom i postojanim tempom pokazuje neugodnu istinu o svojim likovima. Lišena emotivnih trikova, priča je uvijek korak ispred gledatelja i uvlači ga, ne dopuštajući mu da slobodno vrluda uz protagonisticu, oprosti joj ili ju razumije. Kao gledatelj ove priče, čovjek ima osjećaj da kamera uvijek pokazuje točno ono što treba pokazati i iz ugla iz kojeg to treba biti pokazano. Kao u najboljim Cassavetesovim filmovima, u kojima je sve u službi priče, ni ovaj film ne robuje stilskim hirovima autora, a kadrovi savršeno podržavaju priču, koja svoju snagu crpi iz originalnosti pogleda na prikazane situacije, a ne iz njihove vjerojatnosti.”

Ne gledaj mi u pijat premijerno je prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku i Vancouveru. Svoj festivalski život film nastavlja na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, gdje ga ovih dana predstavljaju Hana Jušić i Mia Petričević, dok će svoju hrvatsku premijeru uskoro imati u natjecateljskom programu 14. Zagreb Film Festivala.

Scenarij i režiju filma potpisuje Hana Jušić, glavne uloge nose Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tili, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.