Nacional: 'Tuđman je radio za Ministarstvo domobranstva NDH'

Vijesti 31. lis 201609:17 > 09:17
N1 (screenshot)

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u ponedjeljak je gostovao u Novom danu. Pričalo se o novoj naslovnici Nacionala koja se tiče prošlosti Franje Tuđmana.

Arhivska građa NDH, izjave svjedoka i sadržaj knjige Josipa Manolića ‘Špijuni i domovina’ otkrivaju da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman cijelog života skrivao da je do lipnja 1942. radio za ideološki čisto Ministarstvo domobranstva Nezavisne države Hrvatske, piše Nacional u najnovijem izdanju.

“Postoje dokazi. To je jedna od tema na kojoj smo radili zadnjih mjesec dana. Pročitali smo pojedine dijelove pa i kompletnu knjigu Manolićevih memoara. On otkriva dramatične tajne koje je čuva, kao ovu. Potaknuo je istraživanje i stupili smo u kontakt s ljudima koji su nam dali uvid u kopije dokumenata u kojima se vidi gdje se Franjo Tuđman prijavljivao i gdje je boravio. Tuđman je napisao da je zaposlen u Ministarstvu oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske.”, govori za N1 Berislav Jelinić.

Kaže da su na naslovnoj stranici objavili kopiju dokumenta iz policijske arhive, a došli su do još jednog dokumenta stanodavca Tuđmana iz toga vremena. “Rat ga je zatekao u Hercegovačkoj ulici gdje je dijelio sobu s kasnije uglednim novinarom, a oni su, prema tvrdnjama Manolića, tek tada krenuli u sam narodnooslobodilački pokret.”

Nacional.hr

“Ne znam kako su ljudi koji su nam dali dokumente do njih došli. Manolić je kroz svoj život i rad imao doticaj s time i čuvao ih je.”

Manolić je nama dao ekstenzivan intervju na 6 strana gdje je objašnjavao okolnosti, kaže Jelinić.

“Tuđman je kao mlad čovjek Hudelistu rekao da nije mogao podnijeti krv, da nije htio biti vojnik jer nije mogao gledati ni pile kako ga kolju.”

Kaže da dokumenti i knjiga donose puno nepoznatih detalja o tome kako se naoružavala Hrvatska, kao i dramatični detalji iz Manolićeve prve ruke kako je vrh JNA htio Račanu namjestiti prve izbore, kako bi se spriječio dolazak HDZ-a na vlast…

Više o svemu pročitajte u Nacionalu.

Pogledajte cijeli razgovor:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.