DORH reagirao na Kalmetine optužbe

Vijesti 21. stu 201616:14 > 16:17
Petar Glebov/PIXSELL

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) objavilo je da "glavni državni odvjetnik ne postupa ni po čijim nalozima niti se ikome dodvorava", a to je reakcija na današnju izjavu Božidara Kalmete, koji je kazao da "je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu."

Kalmeta je, podsjetimo, u ponedjeljak kazao: “Po mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhapšeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik.” Cijela izjava je OVDJE.

DORH u reakciji navodi da “glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje.”

“Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture su izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva odnosno Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) koje je, u konkretnim predmetima protiv navedenog okrivljenika, postupalo i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu stanja dokaza u spisu.

Izjave navedenog okrivljenika predstavljaju, kako je sam izjavio, njegovo “duboko uvjerenje i mišljenje” za koje nije ponudio niti jedan razumni argument.

Sud je potvrdio optužnicu protiv navedenog okrivljenika i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti danas podignute optužnice sud tek odlučivati.

Napominjemo kako su obje optužnice utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni USKOK”, objavio je DORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.