Novom snagom protiv nasilja nad ženama

Vijesti 25. stu 201609:48 > 09:58
fAKTIV

Danas u 11 sati na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava održava se javna akcija 'Novom snagom protiv nasilja nad ženama'.

Povodom Međunarodnog dan borbeprotiv nasilja prema ženama, Ženska soba – centar za seksualna prava u suradnji s Hrvatskim ragbijaškim savezom organizira javnu akciju‘Novom snagom protiv nasilja nad ženama’.

“Cilj javne akcije je obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja te utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama obavijeno te osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama, osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja i organizacijama civilnog društva koje djeluju na tom području. Na događanju ćemo na balone ispisivati pozitivne i osnažujuće poruke za prava žena na život slobodan od svih oblika nasilja”, najavile su organizatorice.

Podsjetimo, u četvrtak članice feminističkog kolektiva fAKTIVsu na Cvjetnom trgu prosvjednom akcijom prozvale državu i njene institucije za propuste koji ih čine odgovornima za ubojstva žena. Odale su počast svim ženama ubijenim od strane njihovih bliskih muških članova obitelji i ponovno zahtijevale od države da konačno ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

“Samo u posljednja dva mjeseca ove godine četiri su žene ubijene od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera Propusti nadležnih institucija, nepostojanje adekvatnog odgovora i strategije prevencije nasilja prema ženama imaju za izravnu posljedicu ubojstva žena. Nasilno prekinuti životi krajnji su ishod neodgovornosti i nemara institucija, ali i čitavog društva. Sustav i institucije, kojima je posao štititi svoje građanke i biti im na usluzi u borbi protiv zločina i zaštiti njihovih ljudskih prava, prebacuju odgovornost na žrtve i otežavaju im izlazak iz kruga nasilja”, upozorile su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.