Vlada će bez natječaja imenovati šefove tvrtki i odbora?

Vijesti 25. stu 201621:12 > 21:27
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je našla rješenje kako ubrzati kadroviranje u javnim i državnim tvrtkama i to tako što će bez provođenja natječaja na najdulje šest mjeseci imenovati nove uprave i članove nadzornih odbora.

Natječaji koji su pokrenuti u mandatu Oreškovićeve Vlade sada su obustavljeni. Premda je premijer Andrej Plenković rekao da je riječ o tranzicijskom rješenju i da će se natječaji provesti, resorni ministar Goran Marić ne krije da će oni koji budu privremeno imenovani najvjerojatnije na tim pozicijama ostati odnosno i biti odabrani na natječajima.

On tvrdi da će privremeni direktori morati zadovoljiti kriterije koji će se tražiti na natječajima, a ubrzani postupak objašnjava paralizom sustava jer su članovi 22 nadzorna odbora, sukladno Zakonu o primopredaji vlasti, svoj mandat stavili na raspolaganje, a mandati uprava 12 poduzeća su istekli.  “Četrdeset osam je tvrtki od strateškog interesa za RH, a u većini je poslovanje ugroženo. Članovi onih uprava kojima nisu istekli mandati, a dobro rade svoj posao, ostat će na svojim funkcijama”, rekao je u četvrtak ministar Goran Marić.

Odluka o neprovođenju natječaja ne čudi, jer to ubrzava proceduru u ovom važnom političkom pitanju. Članovi Predsjedništva HDZ-a već su negodovali jer punih godinu dana otkad je HDZ na vlasti u javnim poduzećima nisu smijenjeni kadrovi Zorana Milanovića. Štoviše, članovi Predsjedništva i šefovi županijskih organizacija žalili su se Plenkoviću da SDP-ove uprave i dalje kadroviraju, odnosno u javnim poduzećima zapošljavaju svoje ljude. Glavna teza HDZ-ovaca bila je da HDZ u godinu dana nije preuzeo vlast jer su na raznim pozicijama i dalje SDP-ovi i HNS-ovi ljudi, piše Večernji list.

Osim toga, pojedini su članovi Vlade smatrali da bi direktore trebalo politički imenovati, umjesto birati na javnim natječajima, što ima smisla, ako se uzme u obzir da su članovi nadzornih odbora Vladini predstavnici, koje se isključivo politički kadrovira. I natječaji za uprave poduzeća zapravo su samo farsa jer se stranački odlučuje koji će direktor preuzeti koje poduzeće. Natječaji tim kadrovima onda samo daju dodatni legitimitet iako je u startu jasno da će baš odabrani biti izabrani na natječajima.

Ministar Marić rekao je da je Hrvatska jedina članica Europske unije, koja je sama sebi odredila biranje članova nadzornih odbora na natječajima.  “To je paralizirajuća odluka, ali da je sada mijenjamo, bili bismo prozvani za netransparentnost. Osobno sam za to da se uprave biraju na natječajima, a da se u NO-e imenuju osobe od povjerenja”, rekao je Marić.

Ne isključuje mogućnost da će se sustav biranja mijenjati u tom smjeru. Ministra su novinari pitali je li točno da se u središnjici HDZ-a već naveliko lobira za nove direktore, na što je odgovorio da kod njega nitko nije lobirao. Članove NO-a i uprava u strateškim tvrtkama imenuje Vlada na prijedlog Ministarstva državne imovine. Za očekivati je da će resorni ministri ipak imati utjecaj na imenovanja u “svojim” tvrtkama, ipak sve će na kraju morati potvrditi premijer Plenković, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.