Glazbenici pozvali Gradsku skupštinu: Pomozite 'Jabuci'!

Vijesti 16. pro 201615:15 > 15:21
Ilustracija

Hrvatska glazbena unija (HGU) pozvala je u četvrtak zastupnike zagrebačke Gradske skupštine da reagiraju na upad zaštitarske tvrtke na terasu kluba Jabuka i pomognu da se taj kultni klub održi na životu, s obzirom da "plodno i aktivno radi i djeluje na umjetničkoj sceni već 48 godina".

Iz tog zagrebačkog kluba u četvrtak je priopćeno kako su djelatnici zaštitarske tvrtke Bilić Erić tijekom noći provalili na klupsku terasu, zatvorili je i tako odvojili od kluba čime su, smatraju, počele pripreme za zatvaranje kluba.

 HGU apelira na “građansku savjest” zastupnika, napominjući kako je GK Jabuka prostor od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske. “U njegovim prostorima i na terasi koja je sada ‘pod opsadom’ zaštitarske tvrtke, nastupili su brojni istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, ostavivši time značajan pečat i trag u kulturnom životu”, ističu.

“Glazbena scena gradi se, raste i cvate upravo u glazbenim klubovima kao što je GK Jabuka. Vaša indiferentnost ili nedostatak zaštite istih građanima direktno daje do znanja da ne marite za kulturnom scenom i njezinim napredovanjem”, dodaju. 

Predsjedništvo HGU-a stoga u ime svojih članova, od kojih su mnogi aktivno sudjelovali u povijesti toga kluba, moli za promptnu reakciju i njegovu zaštitu. “Pokažite svojim sugrađanima, ali i cijeloj Hrvatskoj, da je Grad Zagreb doista prijestolnica kulture, grad u kojem umjetnost ima istaknuto mjesto koje i zaslužuje”, poručili su.  

Podsjećaju i kako je u Zagrebu već niz bivših prostora na štetu umjetničke scene već zatvoreno. “Ne dopustite da i GK Jabuka ode u ropotarnicu prošlosti nego je zaštitite i pomognite da nastavi s uobičajenim radom, u njezinom punom kapacitetu”, naglasili su.  

Na navode iz kluba Jabuka o cijelom događaju iz zagrebačke gradske uprave reagirali su u četvrtak rekavši da se radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Jabukovac, uključujući parking, obavljaju na čestici čije pravo korištenja ima Škola i nemaju nikakve veze s dvorištem “Jabuke” koji je iza školske dvorane, no i kako taj klub nelegalno koristi prostor na Jabukovcu.

Iz “Jabuke” su u petak te tvrdnje odbacili, istaknuvši kako je taj klub u posjedu terase više od 40 godina, pa se postavlja pitanje kako Grad Zagreb ili bilo tko drugi može na silu ući u tuđi posjet tvrdeći da za to ima sve potrebne dozvole. Ustvrdivši da je Grad Zagreb sam sebi izdao dozvolu za radove na prostoru terase i da “ruši kulturno dobro bez dozvole i suglasnosti Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, a rekonstrukciju škole Jabukovac provode protupravnim oduzimanjem posjeda”, pozvali su Ministarstvo kulture da zaustavi devastaciju kluba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.