Razminiranje nikada i nikako nije smjelo završiti na tržištu

Vijesti 19. pro 201618:03 > 18:04
N1

Prilikom razminiravanja u Zemuniku je u ponedjeljak poginuo pirotehničar, već treći ove godine. O statusu pirotehničara u Hrvatskoj i uvjetima u kojima rade za Dnevnik je govorio Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Tko je krivac za ovo stradanje?

“Teško je reći koji je razlog dok se ne zavšri očevid koji je u tijeku. Tek onda ćemo moći znati što se dogodilo i tko je krivac za ovu nesreću. Treba reći da je to 38. stradali pirotehničar od 1996. godine. Sigurnost pirotehničara nije na visini koju bismo želje. To je djelatnost koja nikako nikada nije smjela završiti na tržišnoj utakmici. Kada se to dogodi uvodi se profit i trka za zaradom, a pirotehničari padnu u drugi plan.”

Samo je jedna državna tvrtka – Mungos, ostale su privatne. Koji je s tržišnom utakmicom problem?

“Osim Mungosa postoji još 46, 47 privatnih tvrki. Njihov broj se konstantno mijenja jer se one gase i osnivaju u redovnim intervalima. Postoje tri faktora: sindikati, udruge pri HUP i država koja je zastupljena kroz Ministarstvo unutarnjih poslova, koje ima nadležnost nad procesom razminiranja, i Centar za razminiranje. Problem je što trtke u tržišnoj utakmici ne udovoljavaju javnoj nabavi, dolazi do dumping cijena. Niža cijena kvadrata znači da ihpirotehničar mora očistiti više. Mora žuriti, postaje neoprezan… Cilj više nije sigurno raminiranje nego očistiti što više.”

Što očekujete od vlasti?

“Očekujemo da Vlada ubrza započete proese. Ovo je opasan posao, minar greši samo jedanput. Želio bih da je ovo zadnji stradali, ali bojim se da nije. Najobičnija pogreška može stajati čovjeka života. Standarde sigurnosti bi trebali kontrolirati Centar i MUP, no to čine na jedan način koji je relativno upitan. Otkad je ova garnitura u MUP-u, s njima imamo nešto kvalitetniji odnos, ide se u dobrom pravcu, ali se ide presporo i trebalo bi ubrzati. Da što prije dođu i novi pravilnik i novi zakon. Trebamo zanemariti partikularne interese. Pozivam sve da do kraja godine sjednemo i da se stvari dogovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.