Nerealne norme za pirotehničare, sigurnost je nestala

Vijesti 29. sij 201709:52 > 13:49
N1

O ovom velikom problemu razminiranja u Točki na tjedan razgovarali s Dijanom Pleštinom, koja je više od 15 gdina vodila Vladin ured za razminiranje i Angelom Arsovom, pirotehničarom i povjerenikom za razminiranje u Novom sindikatu.

Jedan od najvećih problema je da smo dosad očistili tek pola minskih polja, a plan je da se ostatak očisti u iduće dvije godine.

“Interesantan podatak je da smo od 900 spali na 450 sumnjivih područja, a to smo napravili u devet godina godina i sad se misli za dvije godine završiti sve. Naravno da je teško shvatiti kako je to moguće, čak i kad imamo duplo t više novca. Broj pirotehničara je isti, broj nadzornika je isti. Po meni je to nerealan cilj. Zašto nam je trebalo toliko dugo – da, novca nije bilo dosta, ali nije problem samo koliko ga ima, nego kako se i troši”, rekla je Pleština.

Dodaje da je najbitnija sigurnost ljudi koji rade taj posao, da im se omogući da imaju korektnu, osiguranu plaću koja nije pola iznad, a pola ispod stola.

Arsov je rekao kako su pirotehniari promijenili svoj modus operandi kada je riječ o načinima na koji pokušavaju ostvariti svoja prava.

“Imali smo česte prosvjede, štrajkove i nismo uspjeli postići ono što svatko od nas želi. Sad smo uveli drugi pristup, posjetili klubove saborskih zastupnika i upoznali ih s konkretnim problemom. Svi su nas podržalim razumiju problematiku”, kazao je.

Radno vrijeme pirotehničara je pet sati, no pitanje je koliko dana u mjescu rade jer na temelju toga dobivaju plaću.

“Nama je trenutno najbitnije da se na razini države donese politička odluka. Je li važnije da za isti novac napravimo veću kvadraturu uz smanjenu sigurnost ili da napravimo nešto manji broj kvadrat, ali da ta sigurnost bude na višoj razini. Ja sam počeo 2009. raditi kao pirotehničar i tada je dnevni učinak bio 150 kvadrata, danas je to 400 kvadrata. Može se zaključiti koja je sigurnost pirotehničara”, naglašava Arsov.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.