Nataša Jovičić više nije ravnateljica JUSP Jasenovac

Vijesti 30. sij 201712:22 > 12:24
Nikola Cutuk/PIXSELL

U javnosti gotovo potpuno neprimjetno Ministarstvo kulture razriješilo je dugogodišnju ravnateljicu Javne ustanove spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić. Od 1. siječnja v. d. ravnatelja je Ivo Pejaković, dugogodišnji kustos.

Jovičić je razriješena na vlastiti zahtjev i uz sporazumni raskid radnog odnosa, piše Novi list, i to nakon niza skandaloznih događaja oko Jasenovca koje je ignorirala u posljednje vrijeme.

Najeklatantniji je primjer postavljenje spomen-ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu. Konstatirala je tek da ploča nema nikakve veze sa Spomen područjem Jasenovac jer je ploču postavila općina u centru mjesta.

Za vrijeme prošlogodišnje komemoracije u znak sjećanja na proboj logoraša 22. travnja 1945. godine Jovičić je omogućila da vijenac položi revizionističko Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, a na njihovu je vijencu bio natpis »stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.«.

Na toj je komemoraciji Pejaković pokušao spriječiti to Društvo da položi vijenac ustvrdivši da bi natpis na vijencu naštetio ugledu Hrvatske, a nakon toga je Jovičić ustvrdila da svi mogu položiti cvijeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.