Predsjednica se neće sastati s Trumpovom administracijom

Vijesti 17. velj 201718:24 > 18:28
N1

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj ipak se neće bilateralno susresti s predstavnicima Trumpove administracije.

Iduća tri dana u Münchenu traje sigurnosna konferencija koja je okupila vodeće političare i sigurnosne stručnjake svijeta. Na konferenciju je stigla i prva postava nove američke administracije, a tamo je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na upit reporterke N1 Televizije, Katarine Brečić, hoće li se susresti s predstavnicima američke administracije budući da je nedavno bila na poslovnom putu u SAD-u, odgovorila je: “Tijekom putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama sam raspravila brojna pitanja, tako da u ovom trenutku nemam neku potrebu inzistirati na tom sastanku. Razumijem da je potpredsjednik sutra ovdje samo nekoliko sati i da će se prioriteti određivati, kako vam to biva u međunarodnim odnosima, prema državama koje su problematične ili su veliki strateški partneri koji puno pridonose”.

“Oni su tu, nemamo formalno dogovorenu bilateralu. Meni je raspored za sutra prilično popunjen. Zapravo, imam sastanke gotovo do ponoći. Vjerujem da će biti prigode rukovati se i razmijeniti nekoliko rečenica. Uvjerena sam u nastavak dobre suradnje između SAD-a i Hrvatske i uvjerena sam u naše strateško partnerstvo koje će se nastaviti”, dodala je.

“Hrvatska je jedna država, kako to često ističem, koja treba stavljati stvari na stol i stvarati agendu. Imamo sreću da nema nestabilnosti i sukoba u jugoistočnoj Europi, ali isto tako nas čini prostorom koji nije toliko zanimljiv, ne samo za američku pozornost, nego i drugim čimbenicima unutar EU-a u NATO-a. Iako držim da se ta pozornost mora vratiti zato što ima više destabilizirajućih čimbenika u jugoistočnoj Europi. Upravo je boravak u SAD-u, i sada na ovoj konferenciji u Munichu, kao i većina mojih sastanaka usmjerena da se vrati pozornost na jugoistok Europe”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.