HEP i dalje krije: Nudi li mu Ina skuplji plin?

Vijesti 04. ožu 201717:55 > 18:03
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do ponoći je trajao natječaj za javnu nabavu plina. Po prvi puta Ina ne mora HEP-u prodavati plin po povlaštenoj cijeni. Ipak, HEP plin mora prodavati po zaštićenoj cijeni. Nepovoljno za kompaniju - stoga se postavlja pitanje - tko će takvu odluku potpisati?

Natječaj za javnu nabavu plina je završio, no HEP još krije: nudi li mu INA sada skuplji ili i dalje jeftiniji plin.

“Do definitivnog okončanja natječajnog postupka (do potpisivanja ugovora) HEP nije u mogućnosti komentirati sam natječajni postupak. Napominjemo da i nakon okončanja natječajnog postupka, ugovorene cijene, kao dio ugovora, predstavljaju poslovnu tajnu, koja obvezuje obje ugovorne strane, navodi se u priopćenju HEP-a.

Ina jedini dobavljač?

Prema pisanju medija, Ina je ostala jedini potencijalni dobavljač plina koji je za kilovatsat nudio 16,5 lipa, dok je HEP tražio cijenu od 13,7 lipa. Iz INE poručuju to nije ta cijena.

“HEP-u je ponuđena konkurenta cijena te se sada čeka HEP-ov odgovor. Pregovori i razgovori još traju”, kažu u Ini.

Prema odluci Vlade HEP će dobavljačima koji opskrbljuju kućanstva plin i dalje morati prodavati po zaštićenoj cijeni. Ugovor je za HEP izrazito nepovoljan.

“Postavlja se pitanje tko će potpisati takvu jednu sumnjivu poslovnu odluku. Za sumnjive odluke odgovara se na sudovima i u Remetincu. Ja pretpostavljam da nijedan predsjednik Uprave u HEP-u neće sklopiti ugovor štetan za HEP ukoliko razlika cijene dobavne i prodajne bude teretila HEP od nekih 200, 250 ili 300 milijuna kuna. On za to nema mandat”, kaže Dubravko Čorak, iz Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

Sindikati u strahu

Ukoliko se predsjednik Uprave želi zaštititi od odgovornosti, mora tražiti da skupština HEP-a naloži potpisivanje ugovora – u ovom slučajuto je ministar financija Zdravko Marić.

“Koliko ja vidim sve ove odluke koje se donose se donose na razini skupštine. Dakle, političke odluke kako će izgedati cijene plina. Građanima će to fiksirati cijenu plina i onda Uprava ne bi trebala imati problema da to i potpiše jer je to očigledno nalog skupštine”.

Sindikati su u strahu da će HEP doživjeti gubitke.

“Ako uzmemo da je Vlada utvrdila cijenu 18,9 lipa, a da je HEP dosad prodavao za 22 lipe, obzirom na ukupnu prodaju HEP-ovu u prošloj godini od 6 teravatsati ili 6 milijardi kilovatsati i ako to pomnožite s razlikom od 18,9 do 22, to je četiri lipe, to je 240 milijuna kuna”, kaže Čorak.

Štern: Ina radi vjerojatno da bi zadovoljila politiku

No zašto bi Inaa prodavala plin ispod tržišne cijene, sad kad više to ne mora činiti?

“Ina radi vjerojatno da bi zadovoljila politiku. Očito da u Ini predstoje razgovori vezano za vlasništvo u Ini i način upravljanja, i mislim da je to jedan znak dobre volje koji je dobar, ali dugoročno to sigurno nije dobro. Nije samo Ina u pitanju, u pitanju si i brojni distrubuteri koji će gubiti novac”, kaže Davor Štern, bivši predsjednik Uprave INE.

Novac će doista gubiti i manje tvrtke širom Hrvatske pa se bune protiv rješenja za plin.

“Dakle i te plinarske tvrtke su i dosad zarađivale na osnovu distributivnih marži. To im je sada smanjeno od 1.1., a ako im se smanji i u opskrbi onda ja mogu sa sigurnošću tvrditi da svi će završiti u minusu s poslovanjem”, kaže  Zoran Miliša, šef RWE Energije.

Zbog liberalizacije tržišta plina, ali i odluke po kojoj ga HEP mora prodavati po zaštićenoj cijeni, kompanija će trpiti gubitke. I to u lošem trenutku – upravo pred najavljenu privatizaciju.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.