Za film o Gotovini Vrdoljak traži i donacije državnih tvrtki

Vijesti 16. ožu 201707:13 > 07:19
Dino Stanin/PIXSELL

Osim što je dobio 9,6 milijuna kuna od HRT-a, 4,2 milijuna kuna od HAVC-a te bianco ček od MORH-a, Antun Vrdoljak, za snimanje filma i serije 'General', čija konačna cijena nije poznata, zatražio je donacije od tvrtki kojima je država vlasnik ili ima udio u njima. Riječ je o Ini, HEP-u i Hrvatskoj lutriji.

“To je nepristojno pitanje i u svijetu je nepojmljivo da se to pita”, odgovorio je redatelj Antun Vrdoljak novinarima početkom rujna prošle godine, kad su ga priupitali koliko će koštati ‘General’, film o životu Ante Gotovine. Bilo je to netom nakon što je sa Sinišom Kovačićem, tadašnjim v. d.-om glavnog ravnatelja HRT-a, potpisan ugovor za film i osam epizoda serije.

Na koje je zemlje u svijetu mislio Vrdoljak, nije poznato. Koliko mu je novca dao, nije želio otkriti ni Kovačić, ali nekoliko mjeseci kasnije doznalo se da je riječ o 9,6 milijuna kuna. Taman toliko da za dopuštenje nije morao pitati Nadzorni odbor HRT-a.

Kad se tom iznosu pridoda 4,2 milijuna kuna koliko je dobio na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), već smo stigli do budžeta od 13,8 milijuna kuna. No to je tek dio sredstava za film koji su na HRT-u i prije nego što je snimljen u priopćenju za medije proglasili remek-djelom, jer na posljednjoj sjednici Vlada je na traženje Ministarstva obrane (MORH) Kiklop filmu praktički dala bianco ček.

MORH će tako logistički pomoći u snimanju filma i serije tijekom 65 dana na različitim lokacijama u Hrvatskoj – osigurat će se tenkovi M-84, helikopteri Mi-8, zrakoplovi MiG-21, kamioni, šatori, lako pješačko naoružanje, protuoklopna i protuzrakoplovna sredstva, odore i ostala vojnička oprema koja je korištena tijekom Domovinskog rata te vojnici statisti.

Koliko će to koštati, iz MORH-a još ne znaju.

Kako doznaje tportal, osim što je dobio novac HRT-a, HAVC-a i otvoren račun kod MORH-a, Vrdoljak je, zatražio potporu i od nekoliko državnih tvrtki. Riječ je o Ini, HEP-u i Hrvatskoj lutriji. Zahtjevi u Ini i Lutriji trenutačno su na razmatranju i dok se ne odobre, ne žele izaći s iznosima u javnost, a u HEP-u tvrde da su mu odobrili donaciju potkraj prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.