Stigli rezultati poligrafa Sauche, postavili mu 5 pitanja

Vijesti 16. ožu 201715:29 > 15:30
N1

Tomislav Saucha, bivši predsjednik kabineta Zorana Milanovića, prošao je test na poligrafu, kazao je Romeo Vrečko, privatni sudski vještak za poligrafska testiranja.

Saucha je na vlastiti zahtjev poligrafski testiran 10. ožujka, a testiranje je trajalo oko dva i pol sata i koštalo oko 2000 kuna.  Na testiranju mu je postavljeno pet pitanja, na koja je odgovorio negativno, a stroj koji je mjerio njegov puls, otkucaje srca, znojenje i disanje nije detektirao uznemirenost karakterističnu za osobe koje namjerno lažu, stoji u nalazu sudskoga vještaka. “Nisu zabilježene stalne i značajne fiziološke reakcije, koje su karakteristične za davanje lažnoga odgovora”, stoji u izvještaju, prenosi Jutarnji list.

Premda rezultat poligrafskoga testiranja ne predstavlja dokaz u kaznenom postupku, riječ je o proceduri koja može poslužiti istražiteljima da neke indicije otklone ili potvrde. Sigurno je, pak, da je Saucha, čija je privatna istraga u aferi dnevnice nedavno otkrila da su lažne dnevnice plaćane i godinu dana nakon što je on otišao iz Banskih dvora, i ovim testiranjem želio potkrijepiti svoje uporne tvrdnje da nije kriv.

Prvo su mu tijekom poligrafskog testiranja postavljena kontrolna pitanja kojima se provjeravalo je li Saucha podoban za testiranje, da bi se potom “ubacivala” ozbiljna pitanja koncipirana tako da se ispita je li kod Sauche postojala svijest o kaznenome djelu. Radi se o ukupno pet pitanja vezanih za aferu dnevnice.

Na svih pet pitanja Saucha je odgovorio negativno te, prema mišljenju vještaka Vrečka, iskreno. U procesnom smislu ovo testiranje za Sauchu zapravo neće predstavljati nikakav preokret, budući da rezultate detektora laži većina sudova u svijetu ne priznaje kao dokaz.

Ovo je pet pitanja koja su Sauchi postavljena na poligrafu:

Jeste li ikada potpisivali putni račun a da ste znali da puta nije bilo?

– Ne.

Jeste li potpisivali putni nalog a da ste znali da puta nije bilo?

– Ne.

Jeste li od Sandre Zeljko dobivali novac na ruke za inkriminirane naloge?

– Ne.

Jeste li od tih naloga novac zadržavali za sebe?

– Ne.

Jeste li novac od tih naloga davali nekome čije ime nije bilo na nalogu?

– Ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.