Peticija – osnova za drugu fazu: Potpise skupljaju po župama

Vijesti 17. ožu 201711:55 > 11:56
N1

"Ovo nije temeljeno na vjerskim osjećajima, već je na pravu, medicini i bioetici... Tražimo ravnopravnost i pravni legitimitet, a to je ova peticije... Prikupljat ćemo potpise u svakoj župi, u svakoj biskupiji u svakom gradu od sjevera do juga", kazao je Mario Vojvodić iz Inicijative Prolife, koja je počela prikupljati potpise za svoju peticiju.

Ona je postavljena krajnje široko:

“Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade i narodni zastupnici, tražim od vas da zakonski zaštitite nerođeni život u Hrvatskoj
i konkretno pomognete ženama koje žele roditi svoje dijete”, stoji u tekstu peticije. Plod, podsjetimo, prema važećem zakonu zaštićen je nakon 10. tjedna trudnoće od pobačaja na zahtjev, zato su novinari nastojali doznati o kakvoj se zaštiti uopće radi, odnosno radi li se o – zabrani pobačaja.

Ovoga puta inicijativa je dala riječ prvo ženama.

Mateja Glavaš iz inicijative Prolife kazala je da će se tražiti “maksimalna zaštita života nerođenih”.

Katarina Kovačević, iz Pokreta kazala je da su radosni zbog odluke Ustavnog suda, koji je odbio donositi ocjenu ustavnosti tzv. zakona o abortusu, ali je naložio Saboru donošenje novog zakona.

Hrvatski pokret za život i obitelj podržava peticiju “imam pravo na život”, jer je “nekako cilj za svakoga čovjeka pravo na život”.

“Radosni smo da je Ustavni sud donio odluku i naložio Saboru donošenje novog zakona o zaštiti svakog života. Prvo očekujem da bude pisan sa znanstvenim činjenicama koje poduritu istinu”, kazala je njihova predstavnica, koja je novinarima otkrila da je majka i da je trudna.

Pozvala je zakonodavce da zaštite trudnice od zlostavljanja i otkaza, te potporu sigurnim kućama za trudnice.

“I sama sam majka i izuzetno mi je drago da ću donijeti dijete na život i da je sigurno u maternici, koja je prvi dom”, kazala je.

‘Tražimo ravnopravnost i pravni legitimitet, a to je ova peticija’

Batarelo je najavio da će se peticija prikupljati na trgovima, u katoličkim župama i preko interneta. Potpise će skupljati izvan crkava, a sve plaćaju sami, potvrdio je novinarima.

“Peticija nije za referendum, ovo je klasična peticija – možete je odnijeti doma, na rođendan prijateljima… Ovo je jedan klasičan pritisak na našu vladu da donese pravedan zakon za nerođene”, kazao je Batarelo.

Ide prvo peticija, pa razgovori pa radne skupine, ići će se korak po korak, kazao je, a cilj je “maksimalna zaštita” života. Batarelo je upitan traži li time Prolife incijativa zapravo zabranu pobačaja.

“Ne govorimo ni o kakvoj zabrani, već o zaštiti nerođenog života. Ne znam zašto se govori o zabrani. Brojni ljudi u Hrvatskoj kažu – osobno sam protiv pobačaja. Tu postoji konsenzus. Imamo znanstvene dokaze kad život počinje”, kazao je Batarelo, dodajući da trebamo početi živjeti u 21. stoljeću. Priznao je, pak, da se radi o “pritisku na našu vladu da se zaštiti nerođenu djecu”. Na pitanje što to znači, navodi: “Ići ćemo korak po korak. U hodu ćemo to napraviti”.

Sljedeći je govorio Mario Vojvodić, opunomoćenik inicijative Prolife, koji je naveo da su potpisi “osnova kada ćemo u drugoj fazi prisiliti zakonodavca da uzme u obzir argumente pravne i medicinske i bioetičke naravi koje smo prikupljali. Naši stručnjaci će na ravnopravnoj osnovi razgovarati s predstavnicima Vlade i Sabora. Ovo nije temeljeno na vjerskim osjećajima, već je na pravu, medicini i bioetici… Tražimo ravnopravnost i pravni legitimitet, a to je ova peticija. Građani će reći je li naš put samo grupa zanesenjaka ili projekt koji podržava cijela hrvatska nacija… Prikupljat ćemo potpise u svakoj župi, u svakoj biskupiji u svakom gradu od sjevera do juga”, kazao je Vojvodić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.