Kreće postupak protiv Jasne Omejec, Vujčić zaradio kaznu

Vijesti 11. tra 201711:59 > 12:14
Slavko Midzor/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, a kaznu je zaradio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je guvernera HNB-a Borisa Vujčića kaznom od 5.000 kuna zbog putovanja na privatnu konferenciju UniCredit banke, vlasnika Zagrebačke banke, u austrijskom Kitzbuehelu, gdje mu je troškove djelomično podmirio organizator, odlučilo je Povjerenstvo na sjednici u utorak, javlja naša reporterka Anka Bilić Keserović.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Vujčić prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog primanja nedopuštenog dara time što mu je privatna banka koju bi trebao nadzirati platila troškove puta i smještaja na privatnoj konferenciji u Austriji 2013., 2014. i 2015. i je li na konferenciji prošle godine propustio ‘unaprijed ukloniti mogućnost da mu troškove podmiri treća osoba’.

Vujčiću je 2013. i 2014. organizator platio put i smještaj, 2015. samo put, a HNB je platio smještaj, dok je 2016. godine HNB naknadno podmirio troškove.

Prijava protiv guvernera je podnesena Povjerenstvu početkom prošle godine zbog toga što je sudjelovao na privatnoj konferenciji UniCredit banka, vlasnika Zagrebačke banke, u austrijskom Kitzbuehelu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

S obzirom na ovlasti HNB-a, u prijavi se navodi da Vujčićevo sudjelovanje na toj konferenciji predstavlja sukob interesa jer on, između ostalog, ne može nepristrano obavljati svoju dužnost ako odlazi na privatnu konferenciju jedne poslovne banke koju bi kao dužnosnik morao nadzirati, a spornim je smatrano i plaćanje troškova Vujčićevog sudjelovanja na konferenciji.

Vujčić u očitovanju: Na konfereneciji sam sudjelovao u javnom interesu

Vujčić je u očitovanju koje je dostavio Povjerenstvu nakon pokretanja postupka naveo da njegovo sudjelovanje nije predstavljalo njegov osobni interes, već se radilo o javnom interesu s obzirom na to da je riječ o uglednoj i vodećoj konferenciji koja se svake godine održava na temu ekonomskog razvoja središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a isticao je također da aktivno sudjelovanje dužnosnika na takvim konferencijama predstavlja dio redovitih aktivnosti koje se poduzimaju radi praćenja ekonomskih kretanja, predstavljanja i komunikacije s investitorima koji razmatraju ulaganje u hrvatski državni dug.

Osim toga, sudjelovanje na takvim događajima doprinosi i razumijevanju gospodarskih kretanja u zemljama povezanim s Hrvatskom, što HNB omogućuje ostvarivanje njegove zadaće održavanja stabilnosti financijskog sustava, naveo je Vujčić.

Istaknuo je pritom da organizator tih konferencija Unicredit banka Muenchen nije pod nadzorom HNB-a, već da je riječ o kreditnoj instituciji koja je pod nadzorom Središnje europske banke te da ta banka nije vlasnički ni upravljački povezana sa Zagrebačkom bankom zbog čega ne postoji ni jedna okolnost koja bi upućivala da je on kao dužnosnik bio doveden u odnos ovisnosti ili da je kod njega stvorena obveza prema darovatelji u smislu bilo kojeg pogodovanja prema Zagrebačkoj banci.

Guverner HNB-a ipak prešao granicu

Članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interresa Tatjana Vučetić koja je radila na tom slučaju predlagala je članovima da se za Vujčića utvrdi kako je povrijedio načelo djelovanja jer je morao biti svjestan da bi prihvaćenje plaćanja troškova od strane subjekta koji je dio iste grupacije kao i Zagrebačka banka nad kojom HNB obavlja nadzor moglo dovesti u pitanje njegovu nepristranost, ali da to ne predstavlja nedozvoljeni dar.

No, na kraju je većinom glasova prihvaćen „stroži“ protuprijedlog člana Davorina Ivanjeka prema kojem je Vujčić primio nedozvoljeni dar. Ivanjek je rekao se ne dovodi u pitanje samo sudjelovanje na toj konferenciji, ali da je Vujčić prihvaćanjem plaćanja troškova ipak prešao granicu čime je sebe doveo u moguće stanje ovisnosti.

Pokreće se postupak protiv Omejec

Odlučeno je i da se protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec pokrene postupak zbog moguće zlouporabe posebnih prava dužnosnika jer je primala šest mjeseci dužnosničku plaću po prestanku dužnosti. 

Naime, pravo na naknadu predviđena je za dužnosnike koji ne nađu novi posao, a ona je dogovorila povratak na Pravni fakultet dva mjeseca nakon odlaska s mjesta predsjednice, ali s odgodom od četiri mjeseca.

Što se tiče odluke u predmetu HNS-ove saborske zastupnice i bivše šefice diplomacije Vesne Pusić, Povjerenstvo joj nije odredilo kaznu, ali je utvrdilo da je povrijeđeno načelo djelovanja, odnosno da je propustila očuvati nepristranost prilikom ispitivanja Željka Olujića na saborskom odboru kao kandidata za suca Ustavnog suda. 

Protiv bivšega ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegove zamjenice Ane Lederer teministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića postupak se ne pokreće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.