'Mogu obećati isplatu plaća radnicima Agrokora do petka'

Vijesti 11. tra 201716:47 > 16:50
N1

Ante Ramljak obratio se novinarima malo prije 17 sati, samo nekoliko minuta nakon što je kreditna agencija Moody's snizila kreditni rejting Agrokora.

”Situacija je bolja danas nego sam očekviao, likvidnih sredstava ima sve više vi više. Obećati mogu da će plaće biti svim zapoleniciam biti isplaćene do petka”, rekao je.

”Vođeni su pregovori s bankama o financiranju likvidnih sredstava do 150 milijuna eura. Očekujemo da ćemo sutra dogovorit cijelu dokumentaicju i da bi u četvrtak bila puštena sredstva za dobavljače te da bi se napravila zaliha za turističku sezonu”, rekao je.

”Vođeni su intenzivni razgovori u više timova. Domaći stručnjaci koje sam angažirao su počeli raditi s ljudma iz kompanije. Sad se polako stabiliziraju poslovanja pojedinih kompanija. Samo danas je PIK Vrbovec dobio sredstva s kojima će napraviti mesne prerađevine za uskršnje blagdane”, rekao je.

Kazao je kako nije vidio izviješće Moody’sa prema kojem je Agrokoru sruen kreditni rejting, ali je kazao kako je to njihovo mišljenje i kako ga to ne zabrinjava niti malo.

”Što se tiče zadnjih financijskih izvještaja, oni su iz 9. mjeseca 2016. godine i ja jednostavno se ne mogu pouzdati ni u jednu brojku tog izvještaja. U 24 sata ne mogu reći točno stanje obveza kompanije”, kazao je Ramljak.

Kazao je kako se čuo s direktorima kompanija u regiji.

Imao sam telefonski razgovor s predsjednicima uprava u regiji. Izvijestili su me o stanju. Svi porezi u tim državama su plaćeni, sve obveze se prema dobavljačima ispunjavaju, tako da ne vidim nikakvog razloga da bi s tim kompanijama bilo nekih problema”, reko je povjerenik.

Kazao je kako je već odabrao tim domaćih stručnjaka koji pripremaju podatke te da je već pozvao tri međunarodne kompanije za restrukturiranje.

“Nagađanja oko Mercatora su pretjerana”

“Razgovarao sam s novim predsjednikom uprave Mercatora Tomislavom Čizmićem i on me je izvijestio da je razgovarao s bankama Mercatora. Imamo i izjavu slovenskog premijera Mire Cerara. Postoji ugovor koji je potpisan pri preuzimanju, banke i Čizmić su razjasnili stvari i mislim da banke imaju potpuno razumijevanje i s te strane ne vidim problem”, kazao je Ramljak po pitanju daljnjeg razvoja situacije oko Mercatora.

Što se tiče daljnjeg ostanka Mercatora u Agrokor grupi, o tome sada ne mogu govoriti, dodao je Ramljak, ali i istaknuo da je riječ o vrlo važnoj kompaniji u grupi te poručio: “Mislim da se ništa posebno neće dogoditi”.

U pojedinim slovenskim medijima piše se o navodnom prelijevanju sredstava iz Mercatora u sustav Agrokora, a Ramljak je te navode odbacio i kazao: “U petak će biti Nadzorni odbor Mercatora s jednom točkom dnevnog reda – odnosi Mercatora i Agrokor grupe i dobit ćete pravovremeno izvješće, ali mislim da je riječ o pretjeranim nagađanjima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.