"Nema realne mogućnosti da dio vlasništva ostane Todoriću"

Vijesti 13. tra 201713:47 > 13:51
N1

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Miroslav Šimić, odgovarao je na novinarska pitanja nakon sjednice saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojemu je skinut imunitet Tomislavu Sauchi. Komentirao je i slučaj Agrokor.

Novinare je zanimao i njegov stav oko situacije u Agrokoru. Upitan je misli li da se Ivica Todorić može vratiti u koncern, nakon što Vladinu povjereniku Anti Ramljaku istekne mandat od 15 mjeseci. “S obzirom na visinu dugova za koje dosad znamo, ne vidim da postoji realna mogućnost da nekakav dio vlasništva ostane gospodinu Todoriću. Vidimo da je ta kompanija visoko zadužena i prema bankama i prema dobavljačima i takva mogućnost za mene nije realna”, rekao je Šimić.

Ipak, u lexu Agrokor postoji prazan prostor, u kojemu ne piše da se Todorić ne može vratiti u kompaniju. “Dug koji je veći od vrijednosti te imovine, evidentno će moći doći do prodaje određenih kompanija, ako je dug veći od vrijednosti, samo se procjenjuje. Nakon prodaje ne ostaje ništa”, rekao je Šimić.

Upitan hoće li Todorić kazneno odgovarati, Šimić je podsjetio da je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv uprave. “Sad je na nadležnim tijelima da utvrde postoji li kaznena odgovornost. Naravno da nas ono što saznajemo iz medija i moguće kalkulacije zabrinjava, ali imamo neovisno Državno odvjetništvo i neka radi svoj posao”, rekao je Šimić.

Ne može povezati izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao da neće dozvoliti korištenje represivnoga aparata u tom slučaju, sa slučajem Agrokor. “Što to znači? Da Državno odvjetništvo ne treba raditi svoj posao?”, rekao je Šimić. “Može se govoriti o odgovornosti svih vlada, naravno, i takav jedan stav se vraća kao bumerang kolegama iz SDP-a, ali i odgovornosti HNB-a, jer oni ne izvršavaju ulogu koju bi trebali izvršavati. Niti svoje stavove dovoljno artikuliraju”, rekao je Šimić.

Upitan je li mu poljuljano povjerenje u Državno odvjetništvo zbog proširene istrage oko Sauche, Šimić je kazao da ne vidi nikakav problem da Državno odvjetništvo prilikom svojih izvida i istraga utvrdi nova kaznena djela. “Nije realno očekivati da se u svakom trenutku utvrde sva kaznena djela koja su eventualno počinjena. Iz materijala je jasno na koji je način utvrđeno ovo kazneno djelo i tu zaista ne vidim nikakav problem, a inicijativu kolega iz oporbe smatram, u najmanju ruku, neozbiljnom”, rekao je Šimić.

“Mislim da MIP nije sud, dovodimo se u situaciju da ćemo mi procjenjivati imamo li mi dovoljno dokaza da se saborskom zastupniku skine imunitet. To bi dovelo do jednog kaosa i uopće ne znam po kojim bi kriterijima kolege iz SDP-a odlučivali treba li to biti učinjeno ili ne”, rekao je Šimić, pozvavši SDP-ovce da definiraju kriterije.  “Ja sam čuo da oni nikome ne bi skidali imunitet. I onda, recimo, imate osobu koja je nekoga ubila, ali neće joj se skidati imunitet, jer je saborski zastupnik? To su sulude ideje, ali dobro, ‘ajde”, rekao je Šimić.

Nije želio otkrivati niti osobni stav niti prejudicirati stav Mosta oko izglasavanja povjerenja državnom odvjetniku Dinku Cvitanu.  Zamoljen da komentira zahtjev za “nejavnom sjednicom Sabora”, Šimić je kazao kako smatra da nema razloga za to. “Dokumenti i ovako izlaze na različite načine, što dovoljno govori o ozbiljnosti pojedinih kolega”, rekao je Šimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.