Predsjednica predstavila tri nova posebna savjetnika

Vijesti 19. tra 201708:00 > 13:06
N1

U Uredu predsjednice na Pantovčaku održano je predstavljanje njezinih savjetnika.

Predsjednica je predstavila savjetnika za pitanja holokausta Branka Lustiga (koji je bio spriječen doći), savjetnika za demografsku obnovu dr. sc. Anđelka Akrapa i savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM Nenada Bakića.
”Tijekom dosadašnjeg mandata sam smatrala nužnim ne samo isticati probleme nego alarmirati javnost radi rješavanja i predlagati rješenja. Kad je riječ o gospodarstvu i demografiji problemi se uzajamno generiraju pa se moraju tako i rješavati. Tražila sam suradnju i odgovornost društvenih i političkih čimbenika. Opća kriza političke komunikacije i pad vlade te novi izbori, u velikoj su mjeri ograničili ta nastojanja. Zato sam se morala fokusirati na osiguranje stabilnosti države. Nakon proteklih parlamentarnih izbora smo vjerujem ušli u razudoblje političke stabilnost iako razinu komunikacije treba i dalje podizati”, rekla je uvodno predsjednica.
”Vlada je ozbiljno shvatila te zadaće. Uvrštavanje demografske politke u jedno od ministarstava  pokazuje snažnu političku volju da se tome sustavno pristupa. U tom segmentu smo u izvanrednom stanju. Zato i dalje mislim da to traži osnutak posebnog ministarstva, ali poštujem autonomiju vlade da kreira politike”, kazala je.
‘Zadovoljstvo mi je predstaviti tri nova posebna savjetnika’, kazala je predsjednica.
‘Anđelko Akrap uz svoje znanstveno nastavne aktivnosti godinama upozorava na negtivna demografska kretanja i predlaže mjere za oporavak.

Nenad Bakić nije samo ugledan poduzetnik nego je i društveni vizinoar i inovator, te je pokazao kako se može doprinijeti obrazovnoj reformi. Uvjerena sam da će ovim imenovanjem naš doprinos biti još veći

Posebno bih zahvalila i Branku Lustigu koji je prihvatio biti savjetnik za pitnja holokausta. Prošlost nas opterećuje nasljeđima ratova. Lustig je kao dijete podnio užas logora, ali je štitio razumijenvaje.

Želim biti na usluzi Vladi i tako pridonostii sinergiji u rješavanju durštvenih problema’, rekla je predsjednica.

N1

Nakon predsjednice novinarima se obratio njezin novi savjetnik za pitanje demografije Anđelko Akrap.

”Svjestan sam odgovornosti za rezultate koje od mene očekujete. Vaš govor i rasprava pokazuju da dobro poznajete demografske probleme i njihovo rješavanje smatrate prioritetom. Prepoznali ste težinu demografskih problema i nužnost rješavanja. Demografi preko pola stoljeća skreću pozornost na pogubne posljedice ako se procesi ne pokrenu u pozitivnom smjeru. Ne može se to shvatiti dok se ne vidi koliko su prostori oastli bez stanovništva. To su općedruštveni problemi i nisu pitanje ideologije. Činjenica je da Hrvatska ima intenzivne demografske procese, neravnoteža u dobnom sastavu je očita. U stariju dob ulaze brojni naraštaji. Preduvjet za obnovu je usvajanje dugoročne demografske strategije. Više istraživanja, koja je provela katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta, pokazuje da su najvažnije mjere države, ne samo smanjanje nezaposlenosti nego i smanjenje rada na određeno, povećanje rodiljnih naknada i promoviranje pozitivne diskriminacije zaposlenih koji podižu djecu. Sela nestaju pa za ruralna mjesta treba donijeti dodatne mjere”, kazao je Akrap.
N1
Predsjedničin savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM, Nenad Bakić naglasio je važnost kurikularne reforme i STEM područja.
”Htio bih zahvaliti predsjednici i njezinom uredu na poziciji kojom sam počašćen. Ovo je nova pozicija s koje mogu nastaviti svoje djelovanje. Kao što znamo cilj kurikularne reforme nije učenje djece u atmosferi podređenosti i autoriteta nego razvijanje kompetencija kako bi djeca bila ravnopravni građani 21. stoljeća. STEM je jezgra u razvijenom svijetu. Zato što cijeli kurikulum ide k razvoju vještina kao što su komunikacija, ali i vrijednostim kao što je otvoren duh. Gledamo kroz djecu našu budućnost. Suvremeniji pristup školstvu može imati transformacijski utjecaj za društvo i realizirati naše potencijale”, kazao je Bakić.

N1