Radnicima Zvečeva plaće će danas biti vidljive na računima

Vijesti 16. svi 201716:08 > 16:12
Ivica Galovic/PIXSELL

Na upit naše novinarke jesu li iz tvrtke Zvečevo d.d. uplatili novac za plaće, i ako jesu kada ih radnici mogu očekivati na svojim računima iz Fine su poslali odgovor.

“Društvo Zvečevo d.d. je dana 2. svibnja 2017. godine, sukladno odredbi članka 20.a stavak 1. Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (NN 86/08, 80/13, 82/15), Financijskoj agenciji dostavilo 280 zahtjeva za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće, i temeljem istih zatražilo provedbu ovrhe na svojim novčanim sredstvima.

Svi dostavljeni i u Fini zaprimljeni zahtjevi za prisilnu naplatu uz koje su dostavljeni obračuni neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće, upisani su u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje prema datumu i vremenu primitka, redoslijedom kako su isti dostavljeni, sukladno odredbi članka 6. stavak 2. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 91/10, 112/12).

Zahtjevi za prisilnu naplatu koji se Fini dostavljaju uz obračun neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće, imaju prioritet u naplati u odnosu na druge osnove za plaćanje, sukladno odredbi članka 20.a stavak 3. Zakona.

S obzirom da su računi društva Zvečevo d.d. blokirani, sve zaprimljene, a neizvršene osnove za plaćanje upisane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje izvršavaju se po primitku obavijesti banke o priljevu novčanih sredstava na račun ovršenika. Slijedom toga, dinamika naplate zaprimljenih i u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje upisanih osnova za plaćanje (uključujući i zahtjeve za prisilnu naplatu) ovisi o raspoloživosti novčanih sredstava na računima ovršenika, a o čemu banka ovršenika Finu obavještava odgovarajućom elektroničkom porukom.

Po primitku obavijesti banke o priljevu novčanih sredstava na račun ovršenika, Fina odgovarajućom elektroničkom porukom banci daje nalog za izvršenje osnova za plaćanje upisanih u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, a banka naloge Fine izvršava iz raspoloživih novčanih sredstava ovršenika po svim računima ovršenika.

Postupak prisilne naplate na prethodno opisani način provodi se sve do primitka odgovarajuće elektroničke poruke banke, kojom ista Finu obavještava da je izvršila sve zaprimljene naloge.

Svi zahtjevi za prisilnu naplatu uz koje su dostavljeni obračuni neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće, a koje je društvo Zvečevo d.d. podnijelo Fini dana 2. svibnja 2017. godine, s današnjim danom (16. svibnja 2017. godine) u cijelosti su naplaćeni, slijedom čega bi plaća svim radnicima društva Zvečevo d.d., zaključno s današnjim danom, trebala biti vidljiva na računima”, stoji u odgovoru Fine.

Oglasilo se i Zvečevo d.d.

“Nakon opetovanih upita medija oko trenutne situacije u Zvečevu i isplate plaća za mjesec ožujka, ovim putem potvrđujemo da su plaće z amjesec ožujak u potpunosti isplaćene, kako smo to jučer i najavili.

Kako smo već javno priopćili, Zvečevo se nalazi u izrazito teškoj financijskoj situaciji i zbog toga je započeo ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja, te zatražilo pomož Vlade RH u pronalaženju rješenja za Zvečevo d.d.

Konkretna zamolba Zvečeva prema Vladi RH je bila usmjerena ka tome da se vidi postoji li mogućnost dobivanja novaca iz EU fondova, a koji se se spominjali u kontekstu programa Vlade RH za pomoć regiji Slavonija.

Također, pored nevedene zamolbe, tražili smo pomoć od Vlade RH i lokalne zajednice podršku kod državnih i lokalnih komunalnih tvrtki da nam prolongiraju plaćanje dospjelih obaveza i povuku sredstva prisilne naplate kojima su blokirali poslovne račune Zvečeva, kako bi Zvečevo moglo normalno funkcionirati dok se ne završi započeti proces financijskog restrukturiranja.

Zvečevo je pored započetog procesa financijskog restruktruriranja započelo i proces operativnog restrukturiranja koje podrazumijeva konsolidaciju proizvodnog asortimana, dezinvestiranje dijela proizvodnje u smislu prodaje udjela u tvornici Lasta d.d. iz BiH, kao i pronalazak strateškog partnera koji je spreman na kapitalno ulaganje u Zvečevo, a sve s ciljem kako bi se zadržala proizvodnja i opstojnost Zvečeva”, stoji u priopćenju iz Zvečeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.