Je li moguća suradnja s HNS-om? 'Ja nikoga ne isključujem'

Vijesti 23. svi 201707:45 > 07:47
N1

Rezultate lokalnih izbora u Novom danu komentirao je Davor Božinović, šef ureda premijera Plenkovića.

Plenković je rekao da nakon izbora počinju razgovori sa strankama?

“Razgovori traju cijelo vrijeme. Ono što je bila poruka i prije lokalnih izbora i tijekom njih je da je HDZ stranka kojoj izbori u svakom trenutku odgovaraju. Vidjeli smo na prvom krugu lokalnih izbora da je HDZ osvojio više jedinica nego sve ostale stranke zajedno. HDZ-u izbori nisu problem. Poruka premijera je bila da svi vide da je ovo trenutak kada treba sačuvati stabilnost.”

Poruka premijera je bila da svi vide da je ovo trenutak kada treba sačuvati stabilnost. Vidimo da su ekonomski pokazatelji dobri, EK je preporučila da Hrvatska izađe iz prekomjernog deficita, BDP raste, smanjen je dug… Ovaj val koji je pokrenut mora se nastaviti.”

Jesu li mogući koalicija ili potpora manjinskoj Vladi?

“Ne bih u detalje, izbor je na partnerima. HDZ ima dovoljno kapaciteta, dovoljnu snagu.”

Jesu li lokalni izbori svojevrsni test za nacionalne?

“Mislim da je to test u svakom pogledu. Naši politički konkurenti su doživjeli popriličan potop. Ovo je najsjajnija pobjeda na lokalnim izbornima ikad.”

No Drago Prgomet u Zagrebu nije dobro prošao?

“Gospodin Prgomet je odabran od strane gradskog odbora, imao je podršku predsjednika i vodstva stranke. Nama je žao što program Drage Prgometa nije bio prepoznat u ovoj kampanji koja je bila zasjenjena mnogim stvarima koje nisu bile vezane za lokalnu razinu. Izašao je s timom koji su mladi ljudi, ali već istaknuti stručnjaci. Imao je konkretne projekte koji nažalost, zbog svih ovih vijesti, nisu bili prepoznati među građanima Zagreba. Naši birači su se očito raspodijelili između četiri kandidata. Gospodin Bandić koji je fenoomen za sebe, gospođa Švaljek, gospođa Esih i ovaj HDZ-ov dio.”

Je li ovo najava da Plenkovića da pomakne stranku prema centru?

“HDZ je uvijek bio stranka desnog centra, nikad nije išao u smjeru nekakvih krajnjih političkih opcija. Ova politika koja se prezentirala biračima na lokalnim izborima je politika desnog centra. HDZ ima uzore u europskim strankama desnog centra, koje jamče stabilnost i ekonomski prosperitet.”

Hasanbegović i Esih vodili su svoju kampanju protiv Prgometa i takvog dijela HDZ-a?

“HDZ je, kao što sam kazao, osvojio više od 30 posto biračkog tijela u prvom krugu lokalnih izbora. Pokazao je dimenziju da je narodnjačka stranka, stranka desnog centra, stranka koju mnogi udaraju, ali ne uspijevaju.”

Bi li HDZ-ovo biračko tijelo podnijelo bilo kakvu suradnju s HNS-om?

“Kako sam kazao vodimo pregovore sa strankam, koje mogu ili ne mogu prihvatiti vidjet ćemo. One koje budu pokazale političku zrelost i nacionalnu odgovornost bit će prepoznati kao partneri.”

Uključujući I HNS?

“Ja ne isključujem nikoga.”

Je li Andrej Plenković koristio premijerske ovlasti u lokalnoj kampanji? Znamo za događaj kada je avionom išao u Split.

“Bio je pozvan na proslavu Svetog Dujma, imao je cijeli niz obveza taj dan i u Zagrebu, nakon Dujma i u Splitu i to nije nikakav izuzetak. U konačnici avion Vlade postoji da bi se najviši dužnosnici njime koristili kako bi mogli stići na obveze koje mogu kolidirati vremenski.”

Koliko je Vladinih sredstava uloženu u vrijeme kampanje za putovanja?

“Predsjednik Vlade vodi Vladu, vodu njenu politiku, to u svakom slučaju podrazumijeva pohođenje županija i gradova.”

Ali intenzivno?

“Intenzivna vremena traže intenzivnost.”

Mostov predsjednik Odbora za Ustav Podolnjak sazvao je 11. svibnja posebnu sjednicu Odbora i pozvao stručnjake da odgovore – koji je razumni rok da se predlože ministri. Sjednicu je bojkotirao HDZ, a oporbeni zastupnici i prisutni stručnjaci usuglasili su se da je razuman rok 30 dana. Sporna je izjava premijera nakon kada je rekao da nije impresioniran.

“Malo je izvučeno iz konteksta jer se ta vijest nastojala plasirati da su sad sve katedre prava stale složno. Sjednica o kojoj govorimo nije imala kvorum. Nisu došli ni neki članovi opozicije. Četiri profesora su iznijela svoje mišljenje, druga četiri bi možda svoje drugačije. I njima je bilo jasno da je razgovor više razmjena mišljenja, a ne da de facto može imati pravne zaključke. Oni su zapravo zaključili da tu postoje neke praznine.”

Na rok je jučer upozorila i predsjednica.

“Ona po Ustavu ima pravo komentirati sve ono što smatra da treba.”

Postoji li datum sazivanja sjednice Sabora na kojoj bi bili predstavljeni novi ministri?

“Praksa je da Sabor u vrijeme kampanja ne zasjeda upravo zato da se govornica ne bi koristila za kampanju. A kad kampanja završi, nastavi se radom. Tako će biti i ovaj put.”

Zašto nije određen datum?

“Bit će kad se sastane predsjedništvo Sabora i donese odluku.”

Je li točna najava Milorada Pupovca da će se dogoditi šira konstrukcija Vlade?

“To nije Pupovac kazao. Nakon što je ta vijest izazvala komentare išao sam vidjeti što je izjavio. On je na nekoliko pitanja rekao da je možda i to moguće. O tome nema govora. A o sastavu Vlade i novim ministrima odlučuje isključivo premijer. Na sljedećoj sjednici će se predstaviti četiri nova ministra.”

O situaciji u Agrokoru

Kakva je po Vama pozicija ministra Zdravka Marića? Ima li i dalje čvrstu podršku predsjednika Vlade?

“Ima, ima. Ako imate ovakve financijske pokazatelje kakve ima Vlada, to nije došlo iz vedra neba. To je rad Vlade, svih ministara, a naravno da ministar financija ima u tome posebnu ulogu.”

Je li u sklopu te stabilnosti o kojoj govorite i stanje u Agrokoru? Mnogi postavljaju pitanje je li Zdravko Marić na vrijeme reagirao i je li znao što se u koncertu događa?

“Bio je zaposlenik Agrokora. Bio je jedan od direktora, nije bio član Uprave, nije donosio odluke na razini korporacije, nije radio financijska izvješća… Sve što mu se probalo imputirati ostalo je u zraku. Ništa mu nisu dokazali. Ukoliko imate prigovor, sumnju u nečiji rad, na vama je da to pokažete i dokažete. Vlada se vodila načelom da spasi stratešku kompaniju. I da se, ukoliko je bilo kirminala u Agrokoru, sve to u skladu s pravilima, kako to rade pravne države, istraži. Nije to samo ovih pet milijuna kuna koje smo dali DORH-u, činjenica je da su u Agrokoru u ovom trenutku angažirane najveće svjetske kuće koje će istražiti cijelu tu financijsku konstrukciju i je li tu bilo manipulacija.”

Sudjeluje li Marić u odlučivanju o Agrokoru?

“U ovom trenutku o Agrokoru odlučuje Vladin povjerenik, gospodin Ramljak. On donosi odluke, a Vladu informira. Otkad je Ramljak imenovan, bio je jednom u Vladi i o tome je javnost obaviještena. Ima potpunu autonomiju jer to je tako i zamišljeno. U takvim kompanija sa sistemskim problemima ne može biti pet zapovjednika, mora biti jedan. I to je Ramljak.”

Zašto Vlada nije bila zadovoljna prvim izvještajem Ante Ramljaka?

“Zašto tako mislite? Nemamo mi što biti zadovoljni ili nezadovoljni. Problem je onoga što je zatečeno tamo.”

Zašto je onda potpredsjednica Martina Dalić zatražila dodatne informacije?

“To ćete pitati nju jer se ona time detaljnije bavi. Svima nama je interes da se sve sazna.

Hoće li se mijenjati lex Agorkor ili popuniti praznina? Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je jednoglasno dogovorila zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu te najavila obustavu isporuka robe od 29. svibnja ove godine ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi.

“Ja naravno o tim detaljima ne bih ovako spekulirao, ali ono što je sigurno jest da nikome nije u interesu prekid tog lanca ili prekid bilo kakve opskrbe jer tu svi gube. Državi, zaposlenicima i dobavljačima ključ je da se zadrži taj lanac.”

Je li to ptisak dobavljača?

“Oni imaju svoje razloge i ja sam siguran da će s Ramljakom naći rješenje.”

Postoji li rok za dodatno kreditiranje agrokora?

“Mislim da taj proces ide u skladu s predviđanjima. Novci koji će biti potrebni za dodatnu likvidnost su manji od onoga što se spekuliralo na početku krize. Svi akteri koji su bitni su uključeni i nemam dvoje da će se nači rješenje koje je u interesu svih.”

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ide u Moskvu. Hoće li razgovarati s ruskim bankama?

“Pretpostavljam da će se ministar u Moskvi dotaći i pitanja Agrokora iako postoji cijeli spektar bilateralnih i globalnih pitanja.”

Je li lex Agrokorom definirano primanje samog povjerenika? Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor, više je nego dvostruko plaćen od premijera Andreja Plenkovića.

“Ne mogu spekulirati o tim ciframa. Vidio sam da je to manje nego što su imali članovi Uprave prije nego što je bila kriza, ali je činjenica da korporativni svijet ima jedan svoj način rada, to su specifična znanja koja na tržištu ne možete jednostavno način.”

Što se radi po pitanju INA-e?

Priča o otkupu INA-e u posljednje je vrijeme izgubljena iz fokusa. Ima li tu pomaka?

“Ta je odluka politička i deklarirana u ime Vlade. Mi od toga ne odustajemo. Zbog svih ovih događaja, lex Agrokora, raskida koalicije… U ovom trenutku nema nekih novih elemenata, ali razgovori traju i to na najvišoj razini, na premijerskoj razini.”

Kad je donio odluku o razrješenju Mostovih ministara, Plenković je rekao da Vlada ima parlamentarnu većinu. Iz današnje perspektive je li ju imao?

“Premijer je rekao točno – da ima parlamentarnu većinu, ona se dokazuje u Saboru. Dosad, kad god ju je trebalo pokazati, predsjednik je pokazao da ju ima, a tako će biti i na prvoj sjednici nakon izbora.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.