"Branitelji su mi rekli da će prosvjed trajati do izbora"

Vijesti 04. sij 201518:09 > 18:15
N1

Ministar branitelja Predrag Matić dao je izjavu za medije povodom verbalnog sukoba s vođom braniteljskog prosvjeda Đurom Glogoškim.

Matić je još jednom izjavio da mjesečna primanja Đure Glogoškog iznose 24.816 kuna te da se ti podaci lako mogu provjeriti.

“Glogoškom su svi lažovi, predsjednik, premijer, predsjednik Sabora, moja malenkost. Svi stopostotni invalidi imaju primanja između 20 i 30 tisuća kuna i tako će i ostati”, kazao je Matić te dodao da se nitko u Hrvatskoj ne bi mijenjao s braniteljima.

“Oni su u Savskoj jer time izazivaju simpatije javnosti. Svi u svijetu znaju da Hrvatska brine o svojim braniteljima”, naglasio je ministar branitelja.

Na novinarsko pitanje kolika je njegova plaća rekao je da njegova primanja iznose 18.933 kune te napomenuo da to svi mogu provjeriti.

Matić je komentirao i sastanak premijera Zorana Milanovića i Glogoškog.

“Milanović me prije sastanka obavijestio o tome. Rekao sam mu da se sastanu te da on pokuša riješiti problem. To znači da premijer ima povjerenja u mene te da mi ne radi iza leđa”, kazao je Matić te dodao da on nije bio posrednik sastanka između Milanovića i Glogoškog.

Još jednom je rekao da je braniteljski prosvjed politiziran te da je i slijepcu jasno da se tu radi o predizbornoj kampanji.

“Zašto nisu pitali Kolindu Grabar-Kitarović kolika je njezina plaća kada je stigla u šator? Kako to da braniteljima ne smeta njena plaća od 20-30 tisuća eura”, upitao se Matić.

Kaže da je iz braniteljskih krugova saznao da će branitelji ostati u šatoru bar do 15.01. te da se prije neće povući.

“Prema mojem predviđanju Grabar-Kitarović će 11.01. doći i reći im da idu kući u miru, a ako pobijedi Josipović onda će otići tamo otkud su ih poslali prije dva mjeseca i dogovarati što dalje”.

Matić je rekao da bi mu najlakše bilo dati ostavku, ali tvrdi da će ipak najduže ostati na ministarskoj poziciji. “Iznijet ću svoj križ do kraja”, kazao je.

Tvrdi da ako ode ranije da bi prosvjednici onda mogli seliti šator od ministarstva do ministarstva. “Uopće nam ne trebaju izbori, jeftinije je ako imamo šatore”.

Matić je ranije rekao da Glogoški ima mjesečna primanja od 25 tisuća kuna, tj. da ima mirovinu 12 tisuća kuna, invalidninu 3800 kn, poseban dodatak od 1100 kn te naknadu za tuđu njegu i pomoć oko 3800 kuna. Njegova supruga dobiva još četiri tisuće kuna mjesečno plus socijalno i mirovinsko.

Glogoški je to demantirao te dodao kako bi bilo vrijeme da ministar objavi kolika su njegova primanja.

Njihov sukob uslijedio je nakon što je premijer Zoran Milanović u intervjuu rekao da ga je Glogoški molio za sastanak nakon početka prosvjeda u Savskoj ulici no ovaj tvrdi da je to laž.

“Bilo je upravo suprotno, sastali smo se na njegov zahtjev, on je tražio taj sastanak. Dosad smo morali demantirati laži ministra Freda Matića, sad ćemo, očito, morati demantirati i laži premijera Milanovića”, kazao je Glogoški.

Milanović je rekao da ga je Glogoški tražio sa sastanak te da je u Banske dvore stigao zajedno sa svojom suprugom.

“Sada ću reći nešto o čemu šutim već dva mjeseca jer štitim dostojanstvo osobe. Vođa ljudi koji prosvjeduju već nekoliko mjeseci na Savskoj cesti Đuro Glogoški i njegova supruga bili su ovdje 30.10. prije sjednice Vlade. Dakle, 12 dana nakon početka prosvjeda u Savskoj”, kazao je Milanović i dodao da ga je Glogoški molio da o tome šuti.

“Htio je razgovarati. Primljen je službeno u Ured predsjednika Vlade. Razgovarali smo više od sat vremena. Rekao sam mu: ‘Pomozite mi da vam ugodimo’. Jer nije mi jasno što hoće. Što je bilo dalje, vidjeli ste.