Za Todorića su radili hitno, a za bolesnu djecu se skrivaju

Vijesti 20. lip 201718:07 > 18:19
N1

Šef SDP-a Davor Bernardić komentirao je situaciju oko nabavke lijeka za sedmero djece iz Klaićeve, koja su oboljela od neuroblastoma.

“Za Todorića su radili hitno, a za bolesnu djecu se opet skrivaju iza povjerenstva. Novac za bolesnu djecu treba riješiti odmah!”, objavio je Bernardić na Twitteru.

 Za tjedan dana ponovno će se sastati Povjerenstvo sastavljeno od onkologa koje je jučer razmatralo opravdanost primjene lijeka za djecu u Klaićevoj i zatražilo dodatne podatke kako bi s utvrdila njegova sigurnost.

Negodovanje zbog odgađanja odluke izrazila je Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek nije odbijen, da svi suosjećaju s bolesnom djecom, ali da je povjerenstvo uzelo još samo par dana vremena jer se radi o lijeku o kojem se vrlo malo zna.

Traže hitnu sjednicu Vlade

Pokretači peticije “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” od premijera Andreja Plenkovića traže da na izvanrednoj sjednici Vlade donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma.

Bolnica, ističu, nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU, no ne i u Hrvatskoj. Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno. HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna nabavka lijeka od strane same bolnice. Inače, lijek je već dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.