Partizani i veterani Domovinskog rata zajedno slave

Vijesti 22. lip 201713:07 > 13:12
Miranda Cikotic/PIXSELL

Novoosnovana udruga VeDRA je izazvala veliku pažnju javnosti jer okuplja branitelje i antifašiste - sudionike Domovinskog rata i partizane.

Nekima udruga nije po guštu pa su im odmah uputili prijetnje tipa: “samo stavite vijence na spomenik poginulima iz Domovinskog rata u Solinu – bacit ćemo ih u Jadro”, ili one još drastičnije – po kojima bi predsjednik udruge VeDRA (Veterani Domovinskog rata – antifašisti) diplomirani pravnik Ranko Britvić i njegov zamjenik general HV-a Veselko Gabričević – trebali završiti na istome mjestu!?

Udruga će velikim mimohodom ulicama Splita i izložbom u Salonu “Galić” u Marmontovoj proslaviti Dan antifašističke borbe – pa komu pravo, komu krivo.

“Jesu li i partizani i branitelji u Domovinskom ratu bili pobjednici? Jesu! I zato na našem plakatu kojim najavljujemo izložbu fotografija iz tih ratnih razdoblja jasno piše “Od pobjede do pobjede”, a kako je i ime našoj velikoj proslavi. Mi danas ne očekujemo nikakve incidente, a ako bude takvih koji žele umanjiti sjaj ove svečanosti, nećemo odgovarati na takve provokacije. Ako treba, okrenut ćemo i drugi obraz, samo da dostojno i u miru obilježimo Dan antifašizma – partizana i branitelja. U našem mimohodu po gradu pjevat će se svečane partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata i iz Domovinskog rata i odat ćemo počast našim poginulim suborcima na dostojanstven način”, kaže Britvić te dodaje da ga je govor gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare (HDZ) pred spomen obilježjima poginulima za slobodu na Lovrincu – oduševio.

O Oparinom govoru

“On je jasno dao do znanja da se Split može ponositi i partizanima i braniteljima jer su i jedni i drugi za ovu našu Hrvatsku izborili slobodu. Ni u jednom trenutku gradonačelnik Krstulović Opara nije doveo u pitanje borbu partizana u NOB-u i jasno je naznačio da možemo biti ponosni što se Hrvatska u oba rata našla na pobjedničkoj strani”, kaže Britvić i objašnjava da VeDRA-u vode časni ljudi koji se nisu ničim okoristili u prošlom ratu i da će djelom pokazati da su tolerantni građani koji žele na dostojan način čuvati uspomenu na antifašiste i vrednote za koje su mnogi od njih položili svoje živote.

“I još nešto da vam kažem za kraj: gradonačelnik Splita Krstulović Opara me toliko oduševio svojim govorom da sam mu na kraju rekao kako mi je žao što sam u drugom krugu iskidao izborni listić s njegovim imenom, na što se nasmijao”, napomenuo je Britvić, piše Jutarnji list

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.