UŽIVO Novi podaci: Do 16:30 glasalo 1,7 milijuna građana

Vijesti 11. sij 201509:44 > 09:50
N1

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja. Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasovati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatsku ih je 6.260, u inozemstvu 92.
U prvom krugu 28. prosinca Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

Tijek događaja:

16:56 Državno izborno povjerenstvo objavilo je rezultate izlaznosti birača na izbore danas do 16:30 sati. Izašlo je 48,23 posto birača odnosno njih 1.707.976.

Najviše birača (do 16:30 sati) je izašlo u Karlovačkoj županiji, i to 53,19 posto. Zatim u Varaždinskoj (52,01 posto) te Gradu Zagrebu (50,60 posto).

Gledajući u postocima, a u usporedbi s prvim krugom kada je do 19 sati na birališta izašlo 47,12 posto građana, u drugom krugu već u 16:30 ih je izašlo 1,1 posto više.

U usporedbi s prvim krugom izbora, do 16.30 sati u drugom krugu je izašlo gotovo 12 posto više birača. U prvom krugu je do 16.30 sati izašlo 36,36 posto birača. 

15:05 Na izbore su izašli i Dubravka Šuica, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

13:00 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih partnera Kolinda Grabar Kitarović glasovala je oko 11 sati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Mjesnom odboru “Nadbiskup Antun Bauer” u Gradskoj četvrti Donji grad, a u izjavi novinarima pozvala je građana da u što većem broju izađu na izbore i ostvare svoje biračko pravo. Više pročitajte OVDJE.

12:40 Predsjednik vlade Zoran Milanović izjavio je u nedjelju kako očekuje veću izlaznost građana na predsjedničke izbore nego u prvom izbornom krugu.

“Svi imaju nešto za primijetiti i to je u redu, ali izađi, brate, i glasaj”, poručio je Milanović nakon glasovanja na svom biračkom mjestu u Krajiškoj ulici. Više pročitajte OVDJE.

12:30 Na izbore su izašli i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, premijer Zoran Milanović i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

U izjavi novinarima Tomislav Karamarko istaknuo je kako očekuje veću izlaznost nego u prvom krugu. Samo na ovom biračkom mjestu je izlaznost za sada veća za 50 posto nego u prvome izbornom krugu, rekao je, među ostalim, Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Velik odaziv birača

12:20 U BiH do 11:30 sati glasalo 4.800 hrvatskih državljana. Više pročitajte OVDJE.

12:05 Državno izborno povjerenstvo objavilo je rezultate izlaznosti birača na izbore danas do 11:30 sati. Na drugi krug izbora izašlo je 21,92 birača. Više pročitajte OVDJE.

11:30 Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Novom Zagrebu, gdje je sa suprugom došao nešto poslije 10 sati, a u izjavi za novinare istaknuo je da pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, a građani pravo da nadziru obećano. Više pročitajte OVDJE.

11:15 Svoj glas dali su i predsjednik Sabora Josip Leko te potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

10:50 Na birališta su dosad izašli i Vladmir Šeks, Radimir Čačić te Milan Bandić.

Josipović zorom na biralištu

8:20 Hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović glasovao je u nedjelju ujutro u 7,15 sati u 2. izbornom krugu za predsjednika, na svom biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

“Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji”, izjavio je Josipović novinarima. Više pročitajte OVDJE.

Izbori se provode bez problema

Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je član DIP-a Davor Orlović.

Ni u inozemstvu, za sada, nema nikakvih problema, kaže potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

U inozemstvu se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, bira u 50 država, na 92 biračka mjesta. Trećina mjesta, njih po 15, u nedjelju je otvoreno u Njemačkoj i BiH.

Sva biračka mjesta u BiH su otvorena, od ranog jutra ima dosta glasača, nema dojava o problemima, kaže Jozić Ileković.

Potvrdila je da izbori u 9 sati po hrvatskom vremenu završavaju u tri australska grada – Canberri, Sydneyu i Melbournu.

VEZANA VIJEST

Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Na šestim izborima od stjecanja hrvatske neovisnosti, oko 3, 8 milijuna birača u nedjelju bira između SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.