"100 dana Agrokora u Vladi bila je PR predstava 2 manekena"

Vijesti 21. srp 201708:38 > 08:38
N1

Siniša Hajdaš Dončić gostovao je u Novom danu i komentirao aktualnu političku situaciju.

Kako vi ocjenjujete jučerašnji sastanak Ante Ramljaka u Vladi i podnošenje izvješća o prvih 100 dana nove uprave Agrokora?

Meni je više ovo jučer izgledala kao jedna PR predstava dva manekena, premijera i Ramljaka. Nismo saznali stvarno stanje u Agrokoru i neke buduće smjernice i korake. Ja se slažem da je Agrokoru definitivno trebalo pomoći zbog ekonomskih multiplikatora, ali je li to bio najbolji način? Ja mislim da nije. On generira 2 posto BDP-a i izravno utječe na gospodarski rast Republike Hrvatske i to je jedan vazalni odnos. Ja na to gledam kao na državu u državi, povezanost koruptivnih i elitističkih struktura koji su do dolaska SDP-a tako radili s državom. Vidimo da i Todorić apelira da koncern ostane sa svim dijelovima, ali ja mislim da će to diktirati kreditori i da će se on raspasti i većina biti prodana. Te priče da će svi ljudi ostati raditi zapravo će pasti u vodu. Brine me netransparentnost procesa, država je ušla u poduzeće i mora javnost obavještavati o svojim postupcima. I javnost i mediji trebali bi posebnu brigu voditi da se ne dogode prodaje ili trampe ispod žita. Bojim se da će se najveći najlakše naplatiti, a najmanji patiti. Dogodila se piramida, urušila se, više nije bilo dovoljno dobavljača koji su mogli kreditirati Agrokor i sistem se urušio. Do toga je moralo doći. Ono što je dobro je prilika za gospodarstvo da prekine s takvim načinom krnjeg kapitalizma. Možda će ovo zlo koje se dogodilo pomoći cijeloj državi i da će ekonomija konačno normalno prodisati.

SDP je uputio zahtjev za osnivanjem Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Naše je pravo da koristimo sve alate da do cilja dođemo. Mi želimo da se otkrije uzrok i povezanost regulatora, države i Todorića. On je nastao isključivo po modelu HDZ-ove privatizacije i logično da se boje da neke stvari iz devedesetih ne izađu na vidjelo. Javnost ima pravo znati što se događa s Agrokorom. Imamo dvije razine, ono što radi DORH, friziranje bilanci, osobito u Konzumu, i ono što se radi u Saboru, koji je izravni predstavnik naroda. Narod ima pravo znati kako je nastao Agrokor, što se s njim događa i kuda ide dalje i to je posao Sabora i Istražnog pojerenstva.

Kako komentirate situaciju oko požara i potez ministra obrane, Damira Krstičevića, koji je dao ostavku putem medija, neslužbeno i nije kuvertirao u Vladu?

Ispada malo smiješno da ministar vjerojatno emotivno daje ostavku pred kamerama, pa povlači, pa Kolinda ničim izazvana ne prihvaća to, a mora pogledati ustavne ovlasti. Izgleda kao neuspjela ljubavna priča predsjednice i Plenkovića.

Kako komentirate zahtjev za promjenom imena Trga maršala Tita u Zagrebu?

Poturice su uvijek bile veći Turci od Turaka, ja ne znam što Hasanbegović ide s tim raditi. To su gluposti i nepotrebno trošenje energije na grubo rušenje povijesnih činjenica. ‘Ajmo se ideološki sukobit, a povijest zna se tko su pobjednici, a tko poraženi i  tu možemo završiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.