"Tolušićeva mjera štiti hrvatskog potrošača"

Vijesti 09. kol 201708:15 > 08:15
N1

O takozvanom trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemalja koje nisu članice EU u Novom danu govorio je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Neki kažu da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ovom pojačanom kontrolom želi pomoći domaćim proizvođačima?

“Mi smo poljoprivredni proizvođači svjesni da ova mjera direktno ne pomaže hrvatskom poljoprivredniku, ona je namijenjena domaćem potrošaću – da na policama može naći robu koja zadovaljava određene kvaliteta. Prioritetno je da roba koja dolazi u Hrvatsku ima određene standarde kvalitete. U pregledavanju te robe nužno je povećati broj inspektora i taj njihov rad treba netko platiti. Ne mislim da to moraju biti porezni obveznici. Mislim da je i to jedan od razlgoa. Iznos možda jest veliko povećanje, ali s obzirom na vrijednost robe koja se uvozi to se radi o ispod jedan posto.”

Koliko naši proizvođači plaćaju kad izvoze u zemlje EU?

“Hrvatski proizvođač je prošao tu golgotu. Kad se ulazilo u EU svatko tko je htio izvesti robu je na granicama morao platiti određene iznose, ali i van toga dati proizvode na analizu. Bez tog papira nije mogao krenuti van i to su bili pozamašni iznosi i to je bio ceh plaćanja ulaska u EU. Neki to nisu mogli podnijeti pa su prestali s radom. U tom trenutku se o hrvatskom poljoprivredniku nije pričalo kao sada o poljoprivredniku trećih zemalja.”

Iz Srbije, BiH i Crne Gore stižu poruke da je mjera diskriminatorna. Zašto se ona ne odnosi na zemlje EU?

“Ulaskom u EU izuzetno velik broj sredstava za zaštitu bilja je zabranjen. U trećim zemljama su ta sredstva dozvoljena i oni tamo ne krše nikakve pravilnike, smiju ih koristiti. Ta sredstva su jeftinija i učinkovitija. U EU su pak dozvoljena ekološki prihvatljivija redstva, znatno skuplja i mora se više voditi briga o zaštiti kultura nego prije. samim time proizvodnja hrvatskog voća i povrća je skuplja od trećih zemalja i u tom dijelu postajemo nekonkuretni. Ako se neće raditi dodatne kontrole, hrvatski poljoprivrednik će izgubiti bitku s voćem i povrćem trećih zemalja. Nešto je trebalo poduzeti.”

Kakva je situacija u odnosu na plasman domaćih roba? Podaci HGK govore da smo prišle godine iz trećih zemalja uvezli 289 milijuna eura voća i povrća, najviše iz Srbije, a izveli 60,5 milijuna eura, također najviše u Srbiju. Imamo li uopće potrebe uvoziti? Bismo li mogli s našom proizvodnjom pokriti sve potrebe?

“Mi bismo mogli proizvesti dovoljno voća i povrća za svoje potrebe, ali nažalost zbog svega prije navedenog velik broj poljoprivrednika je odustao i sada nemamo dovoljnih količina i na neki način moramo uvoziti. Da se vodila briga prije 10 i više godina proizvodili bismo dosta, izvozili…”

Primjer – uvozimo lubenice iz Makedonije, imamo ih u dolini Neretve. Jesu li makedonske konkurentnije od domaćih?

“Šteta što se medijski nisu prikazali poljoprivrednici iz Neretve. Kada treba doći njihova u rod, 15 dana prija dolazi do roba iz Makedonije. Pitanje kojim sredstvima je to tretirano. Po informaciji tamošnjih poljoprivrednika prevozi se u neprimjerenim prijevoznim sredstvima. Zasigurno je sve to imalo manje troškove transprota i svega, dođe prije naše lubenice, pa naša dođe i padne joj cijena. Ispada da je poljoprivrednik džabe radio, ništa nije zaradio. Nismo za to da se se zabrani uvoz, nego ono što dolazi mora zadovoljiti sve standarde kvalitete isto kao što ih mora zadovoljiti hrvatski poljoprivrednik. Onda nitko neće biti konkuretniji od nas.”

Može li brzo ovaj “rat” zavšriti?

“Žao mi je što je ovo dignuto na politički nivo. Ministar Tolušić se čuo s ministrima trećih zemalj,. ja vjerujem da će se naći rješenje. Pokazuje se nešto što bismo mi morali naučiti. Vidimo po BiH i Srbiji koliko se njihovi bore za njihovog proizvođača. Ja se nadam da će se i premijer Plenković zauzeti za našu poljoprivrednu proizvodnju da bismo bili konkurentni.”

Vi ste kao Komora podržali mjere ministra?

“Smatramo da je to u redu. Prvenstveno da je ovo u zaštiti potrošača jer doista treba pregledati robu koja dolazi u Hrvatsku. Nismo protiv uvoza, ali moraju postojati jednaki standardi. Fitosanitarni inspektori će samo pregledati zadovoljava li roba uvjete.”

Hoće li zbog najavljenih srbijanskih protumjera naši proizvođači koji izvoze u Srbiju imati štete zbog zastoja?

“Rekao bih da je ovo nedosljednost. Hrvatska nije zaustavala nikakvu robu, inspektor je pregledao i platilo se što se morao. S druge strane, vidimo apsolutno nekorektnu Srbiju koja najavljuje dodatne kontrole sve do mjesec dana, njima je cilj zaustaviti robu. Odgovor je apsolutno neprihvatljiv i nadam se da do toga neće doći.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.