'Točno će se znati tko je prvi dao zahtjev za kredit'

Vijesti 13. kol 201712:43 > 12:55
N1

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar za N1 pojasnio je kako će se odabrati građani kojima će država sufinancirati stambene kredite te zašto je odgođeno uvođenje poreza na nekretnine.

Uskoro će biti raspisan natječaj temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, na koji će se moći prijaviti mlađi od 45 godina koji nemaju vlastitu nekretninu ili im je postojeća premala. Onima koji ostvare pravo, država će četiri godine plaćati pola rate kredita. 

Na pitanje hoće li bit probelma, s obzirom da se još ne zna koje će banke biti uključene, a rok za objavu natječaja istječe, Štromar je odgovorio: “Mislim da neće biti problema sa subvencioniranim kreditima jer sve ide po planu, trenutno je objavljen natječaj da se jave one banke koje žele sudjelovati u projektu. Prema mojim informacijama, dosta je banaka zainteresirano i one svoje ponude trebaju dati do 14. kolovoza. Nakon toga s njima odrađujemo tko što treba raditi i koja su prava banaka i koje su obveze Agencije za posredovanje nekretninama. Negdje krajem ovog mjeseca ili prvih dana rujna bit će objavljen natječaj za građane da se mogu javiti za subvencionirane kredite”, pojašnjava Štromar.

Potvrdio da sve funkcionira po principu “tko prvi njegova djevojka”, te da nema drugih uvjeta, ali da je važno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

“Zakonom je sve točno određeno. Kad banka pošalje svu dokumentaciju od građanina koji je dao zahtjev za kredit, u tom trenutku je upisan u APN-u i za se točno u kojem trenutku je tko prikupio kompletnu dokumentaciju. Nakon što se prikupi njih dovoljno da bi se mogla potrošiti kvota od 35 milijuna kuna na godišnjem nivou, mi ćemo objaviti da zaustavljamo prikupljanje ponuda”, pojašnjava proceduru.

Štromar je komentirao odustanjanje od uvođenja poreza na nekretnine koji je bio planiran za početak sljedeće godine.

‘Nema nikakve krize Vlade’

“Mislim da će ići porez na nekretnine ovakav kakav je, ali očito je da nije bilo dovoljno vremena da se pripreme sve jedinice lokalne samouprave i građani. Ova odgoda će dati vremena da se dobro iskomunicira i da se točno utvrdi što je to porez na nekretnine koji se uvodi”, kaže Štromar.

Nije precezirao kada će se početi s uvođenjem poreza koji je izazvao burne reakcje među građanima: “Nakon što se napravi kompletna analiza i dobiju kompletne informacje.”

Iako se sve više spekulira da stvari najbolje ne funkcioniraju u Vladi i da ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak dolazi u sukobe s premijerom Plenkovićem, Štromar tvrdi da nema krize vlasti. “Nema nikakve krize Vlade, svi bi možda željeli tu krizu i da se ne uspije, ali ja garantiram da ćemo uspjeti i da će Hrvatska za tri godine biti puno bolja država i da će građani bolje živjeti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.