Nakon pritužbi rodilja inspekcije "češljaju" rodilišta

Vijesti 14. sij 201514:32 > 14:35
Facebook Udruge RODA

Nakon što je u ponedjeljak i utorak obavila zdravstveno-inspekcijski nadzor splitskog rodilišta, inspekcija Ministarstva zdravlja idućih će dana obići četiri zagrebačka rodilišta, a do kraja ožujka i rodilišta u ostalim bolnicama, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.

Povod za inspekcijski nadzor rada hrvatskih rodilišta bila je akcija udruge Roda “Prekinimo šutnju” u kojoj su brojne žene opisale negativna iskustva pri porodima, a nalazi bi trebali rezultirati donošenjem preporuka za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u hrvatskim rodilištima.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić predlaže da se, po uzoru na program “Rodilište – prijatelj djece”, uvede i program “Rodilište – prijatelj majki”, a ta bi se titula rodilištima dodjeljivala za unapređenje odnosa prema rodiljama.

Korolija Marinić ističe kako se tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora pregledava dokumentacija o porodima, obavljaju razgovori s osobljem rodilišta te razmatraju pristigle pritužbe. Cilj je da se postupanje i praksa pri porodima uskladi s najboljim europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

To podrazumijeva i unaprijeđenje komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja te poboljšanje edukacije trudnica o porodu, koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena, kao i izmjenu postojećih zakona kako bi se potaknula aktivnija uloga primalja pri porodima.

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Kolja Poljak napominje da se u splitskom rodilištu godišnje rodi 4.500 djece, a u 90 posto slučajeva dobivaju pohvale za svoj rad, dok se u ostalim slučajevima najčešće radi o problemima loše kumunikacije koji treba prijaviti i rješavati na razini bolnice.

Nakon splitskog rodilišta, koje je najveće u Hrvatskoj, inspekcijski nadzor kreće u zagrebačka rodilišta u Petrovoj bolnici, na Svetom Duhu, te u Merkuru i Vinogradskoj bolnici.