Ministarstvo preporučuje uzgoj konoplje u medicinske svrhe

Vijesti 20. sij 201514:48 > 15:07
Morgue File

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe, koje je u prosincu osnovao ministar Siniša Varga, preporučilo je promjenu zakonskih propisa kako bi se omogućio uzgoj, prerada, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe, te uveli mehanizmi protiv zlouporaba, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

“Povjerenstvo je, imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Hrvatskoj kupuju indijsku konoplju na crnom tržištu, zaključilo kako je nužno regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. Stoga treba promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole kako bi se omogućila uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe i spriječila zlouporaba”, ističe se u priopćenju.

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, kojim predsjeda Ognjen Brborović, smatra da treba donijeti odgovarajuće normativne akte i dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, te izmjestiti indijsku konoplju iz I. skupine droga na važećem Popisu droga, za koje je moguće korištenje u veoma ograničene svrhe.

Zakon o suzbijanju uporabe droga dopušta korištenje droge u medicinske svrhe, ali ne regulira uporabu indijske konoplje, pa se njezina primjena smatra zlouporabom.

Istodobno je dozvoljen uzgoj, prerada i promet opijumskog maka u medicinske svrhe, pa Povjerenstvo drži da bi na isti način trebalo regulirati i indijsku konoplju.

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za primjenu indijske konoplje preporučilo je promjenu zakona da se omogući uzgoj, prerada, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe.

Povjerenstvo preporuča da se ta problematika definira generički kako bi zakon vrijedio i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje, a nalaze se na Popisu droga.

To što je indijska konoplja u I. skupini droga iznimno komplicira i poskupljuje kontrolu prometa droge te u konačnici čini liječenje dostupnim tek u eksperimentalne svrhe, poput korištenja LSD-a za liječenje depresije.

Povjerenstvo zbog toga drži da, po uzoru na druge zemlje EU-a, treba indijsku konoplju izmjestiti u skupinu II. ili III. kako bi se mogla izdavati kao lijek.

Korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe treba regulirati i imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Hrvatskoj kanabis kupuju na crnom tržištu, zbog čega teški bolesnici završavaju na sudovima pod prijetnjom zatvorskih kazni, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravlja.