VELIKA ANKETA: Tko bi trebao biti na čelu SDP-a?

Vijesti 22. ruj 201713:24 > 13:27
Danijel Berkovic/Pixsell

Umjesto unutarnje konsolidacije stranke, kriza u SDP-u se produbljuje, a nezadovoljstvo više nitko ne krije. Bez obzira bili na strani aktualnog šefa Davora Bernardića ili onih koji traže njegovu ostavku, u jednom su složni svi: u stranci, koja bi trebala predvoditi oporbu, potrebne su promjene i fokus na prijedloge društveno-političkih problema.

Nezadovoljstvo Bernardićevim vodstvom SDP-a neki su članovi stranke počeli izražavati, više ili manje otvoreno, već prvih mjeseci nakon unutarstranačkih izbora na kojima je s dvije trećine glasova pobijedio brojne rivale u utrci za predsjedničku fotelju u stranci. Doduše, već su tada njihovu brojnost mnogi gledali kao utiranje puta za daljnje stranačko osipanje na svim razinama brojnim pozivima na zajedništvo u stranci unatoč.

U međuvremenu, rejting stranke se srozao, Bernardićev je još gori, njegovi javni istupi su nesadržajni i gotovo taman u rangu mješavine kiselog zelja i čokolade, jasne i razrađene politike SDP-a trebalo bi tražiti povećalom, a pojedine inicijative više djeluju kao želje i pozdravi nekih članova (pri čemu se mnogi pitaju nisu li više zapravo usmjereni bildanju pojedinačnog rejtinga u svrhu izbora – bilo u stranci ili u državi, a i jedni i drugi kontinuirano čuče u prikrajku), nego kao osmišljeni prijedlozi cjelovitih rješenja društveno-političkih problema kojih u zemlji ima napretek.

Davor Puklavec/PIXSELL

Sve u svemu, mnogi se pitaju nije li dilema je li SDP gori kad je na vlasti ili u oporbi jednaka onoj što je bilo prije – kokoš ili jaje. A na tom je tragu i pitanje tko je i koliko odgovoran za takvo stanje u stranci koja bi trebala predvoditi oporbu i koje nipošto nije novijeg datuma. Nezadovoljstvo je pak nakratko zakipjelo prema van nakon vrlo loših rezultata na lokalnim izborima, naime, između dva kruga Mirando Mrsić na Facebooku, društvenoj mreži omiljenoj SDP-ovcima, Bernardiću je poručio: ““Honeymoon is over – od vodstva se traže rezultati”, a na njegov račun prozivke je nizala i Milanka Opačić.

S obzirom na tajming, stranačke kolege, čak i one koje su razmišljale slično, pozivale su ipak na smirivanje strasti dok ne završe izbori, nakon čega koškanja nisu prestajala, a Mrsića i Opačić čak je stranačko Predsjedništvo smijenilo s njihovih dužnosti u parlamentu – potpredsjednice Sabora i predsjednika saborskog Odbora za rad – ali bilo je to već vrijeme ljetne razbibrige i početak dugog odmora od Sabora pa je za daljnji razvoj događaja ipak trebalo pričekati da prestanu tropske vrućine u zraku, a ekvatorske temperature skoče u stranci početkom jeseni.

N1/Ilustracija

I tako je povratkom u saborske klupe sve više bubrilo nezadovoljstvo, a ovih su ga dana otvoreno izrazili potpredsjednik stranke i saborski zastupnik Peđa Grbin, kolege mu iz parlamentarnih klupa Ranko Ostojić te već spomenuti Opačić i Mrsić, a promjene u stranci zazvali su i Siniša Hajdaš Dončić te Željko Jovanović.

Što bi promjena stvarno trebala značiti, nitko od njih nije konkretizirao, a Bernardićeva struja u kojoj se kao ključne i “stvarne” igrače navodi Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića, zahtjeve za odstupanjem Bernardića svode na rogoborenje nekolicine ljudi i njihove neostvarene želje za šefovanjem u SDP-u te jal zbog izgubljenih pozicija premda ima onih poput Grbina koji je sam podnio ostavku na mjesto potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav i Bernardića pozvao da odstupi ili Ivana Klarina, koji se odlučio posvetiti radu u općini.

Sam Bernardić novinarima nije odviše voljan komentirati situaciju, osim kada se oglasi na Facebooku, a pred kamerama i mikrofonima uglavnom poručuje da javno ne želi o tome raspravljati, već na stranačkim tijelima na što pozivaju i još neki članovi poput Arsena Bauka, koji poručuje da “nije od onih koji vatru gase benzinom”.

Za to vrijeme Siniša Hajdaš Dončić pak strahuje da SDP-u prijeti raskol i zbog toga ne može noću spavati. Premda se činilo da bi mogao podržati Grbina, kao što su to učinili Ranko Ostojić i Željko Jovanović, Hajdaš Dončić je pozvao na jedinstvo i dijalog u stranci, a ne u javnosti što neki tumače kao želju da on bude novi predsjednik SDP-a. Podsjetimo, ranije je spominjao Zvonimira Mršića, ali sada smatra da se koprivnički SDP-ovac između politike i novaca opredijelio za novac. Kao prijelazno riješenje do unutarstranačkih izbora spominje se pak Komadinu, što je i sam priznao da mu je bilo nuđeno, ali je on to, kaže odbio.

N1

U međuvremenu, Bernardić je u četvrtak odjednom sazvao čelnike županijskih organizacija u stranačkoj središnjici na zagrebačkom Iblerovu trgu pod izlikom razgovora o programu, statutu i nekim novim zakonskim prijedlozima SDP-a, ali i Vlade, a zapravo u namjeri provjere kako diše teren. Prema dostupnim informacijama iz medija jer o tome službenih izjava nakon sastanka nije bilo, nije mu se usprotivilo više od pet županija koliko je minimalno potrebno da bi se pokrenuo postupak njegove smjene.

Dan kasnije Bernardić je novinarima u Saboru kazao: “Ukoliko dođe do zahtjeva za mojom ostavkom, a vjerujem da će doći sukladno Statutu, o tome ćemo kao i o svim drugim stvarima razgovarati unutar stranke” što bi trebalo biti možda već idući tjedan na Predsjedništvu i ostalim stranačkim tijelima. Zasad je još i otvoreno bi li se SDP-ov izvještajni sabor predviđen za kraj godine mogao nekako ipak pretvoriti i u izborni, a kandidata ni ovaj put za prvu fotelju Iblerova trga iz koje se očekuje i takmaca za onu premijersku na Markovu trgu, ne bi trebalo nedostajati.

Ponovimo, osim Bernardića tu je i Mrsić, koji je već “odavno” najavio kandidaturu, Grbina ne treba otpisati, provlači se Hajdaša Dončića, a nisu isključeni ni Tonino Picula, kao ni Joško Klisović. Ostaje vidjeti hoće li sreću opet možda okušati i Ranko Ostojić, ali i prezimenjak mu Ostojić, a ne treba zaboraviti niti Bojana Glavaševića dok neki smatraju da bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi prošla Sabina Glasovac.

Predsjednika ili predsjednicu stranke izabrat će članstvo SDP-a, a imajući na umu da bi, kao što rekosmo, on ili ona mogli biti i budući premijeri, ali i na čelu oporbe, u anketi portala N1info pitamo vas tko bi trebao biti na čelu SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.