Više od 80% škola učit će o programiranju na mikroračunalima

Vijesti 22. ruj 201714:15 > 14:18
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Više od 80 posto škola dobit će mogućnost rada na mikroračunalima. Rezultat je to provedenoga Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro na koji se prijavilo 83 posto svih osnovnih škola koje izvode nastavu 6. razreda.

ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i CARNet-a. Cilj ovog projekta je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Projekt također ima potporu Hrvatske udruge poslodavaca koja osigurava sredstva za edukaciju učitelja za korištenje mikroračunala. U projekt je uključena i Hrvatska pošta koja će besplatno distribuirati mikroračunala.

Zadovoljstvo odazivom na Javni poziv istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. „Veliki interes škola potvrđuje da smo na pravome putu. Još jednom zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih i njegovom suosnivaču gospodinu Nenadu Bakiću. Škole žele nastavu 21. stoljeća. Ova brojka pokazuje i motiviranost naših učitelja koji su ključni za reformske procese. Naši učitelji žele reformu i promjene. Projekt ProMikro pridonosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu digitalne zrelosti. U konačnici, ovaj projekt pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne za ocjenu“, istaknula je ministrica Divjak.

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, izjavio je: „Golemi odaziv škola pokazuje da je cilj koji smo odabrali, a to je da svako dijete šestog razreda dobije mikroračunalo i da se nastavnici obrazuju kako bi mogli djecu podučavati, primjeren. Ovime Hrvatska dolazi u mali skup zemalja koje provode sličan napor koji može dovesti do velikih i brzih rezultata. Ovdje se ne radi samo o učenju informatike, nego o intenzivnome razvoju digitalne pismenosti, kreativnosti, vještini rješavanja problema i kritičkog razmišljanja u međupredmetnom okružju, s konačnim ciljem, a to je da naša djeca budu ravnopravni građani 21. stoljeća.”

Svim školama koje su se prijavile na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro IRIM će omogućiti edukaciju učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se mikroračunala na trajno korištenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.