Europa i Hrvatska ne žele energetski ovisiti samo o Rusiji

Vijesti 28. ruj 201718:49 > 18:52
N1

Kako Hrvatska i Rusija mogu unaprijediti suradnju u energetici? Jedno je od pitanja na koji su odgovor tražili sudionici međunarodnog energetskog foruma Europska Unija - Rusija koji je održan u Splitu.

Domaći i strani stručnjaci za energetiku i gospodarstvo na jednom mjestu. Slažu se kako je Rusija Hrvatskoj energetski iznimno važna pa je ovaj politički dijalog dobar korak naprijed u međusobnim odnosima.

“Rusija ima najveću ulogu u opskrbi Europe plinom i naftom i tako ćemo nastaviti u interesu Europske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska”, rekao je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske federacije.

Istodobno Europa pa tako i Hrvatska inzistiraju na diverzifikaciji i ne žele ovisiti samo o Rusiji, što je samo jedan od izazova.

“Najveći izazov je svakako kako osigurati energiju i ostati politički korektan prema svojim partnerima od kojih svaki ima nekakve svoje interese”, rekao je Davor Štern, energetski stručnjak.

Važno je također ponašati se i prema tržišnim načelima.

“Mi smo opterećeni ideologijom i svrstavanjem, kukamo da imamo problema s investicijama, kukamo da je roba koja se nabavlja skupa, a onda kad se pojavi ponuda na svjetskom tržištu koja je povoljna mi zbog ideoloških razloga nećemo kupiti tu robu”, rekao je Anđelko Milardović, osnivač i direktor Instituta.

Moramo naučiti da ako je nešto iz Rusije ne znači nužno da je to loše. Pogotovo jer su interes i mogućnosti za ruska ulaganja u Hrvatskoj na području energetike veliki, no, do realizacije projekata teško dolazi. Zašto je to tako?

“Moramo imati prvo enegetsku strategiju, koju nemamo, pa temeljem te strategije će se vidjet koji su energetski pravci za razvoj i investicije potrebni Hrvatskoj, a onda o tome prvenstveno moraju razgovarati stručnjaci, a političari dolaze na kraju”, smatra Davor Štern.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, Miro Kovač, pak tvrdi – strategija postoji, ali treba biti diverzificirana.

“Da zaista dugoročno osiguramo energente za svoju zemlju, za svoje gospodarstvo, ali i da budemo po mogućnosti neka vrsta distributora energije na području srednje i Jugoistočne Europe”, rekao je Kovač koji smatra da bi Hrvatska, uz pametnu politiku, u konačnici mogla postati energetski neovisna država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.