Cvrtila: Bajić je odgovoran za neistražene ratne zločine

Vijesti 28. sij 201508:32 > 08:35
N1

Gost Novog dana Tihomira Ladišića bio je glavni policijski savjetnik, umirovljeni branitelj i pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Željko Cvrtila.

Cvrtila je govorio o tome zašto se tereti Željko Sačić, bivši ratni zapovjednik policijskih postrojbi pri čemu je rekao kako Sačić nikako ne može biti odgovoran za što se tereti.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči ga da je zabranio očevid nakon ubojstva šest civila u selu Grubori u kolovozu 1995. godine

“Naš stav je potpuno jasan. U Gruborima nije sudjelovala Antiteroristička jedinica Lučko niti tadašnji zamjenik generala Markača, Željko Sačić. On uopće nije bio tamo, bio je u Zagrebu i došao je tek dan kasnije po zapovjedi Markača da vidi što se tamo dogodilo i tada su krenula policijska postupanja u tom smjenu. Tada specijalna policija nije bila nadležna za rješavanje kaznenih djela. Njena zakonska zadaća je bila oružana zaštita i borba protiv terorizma.

Cvrtila je komentirao i ranija suđenja za Grubore.

“To je indikativno. U postupku koji je vođen protiv Franje Drlje, Bože Krajine i Igora Benete okončano je tako da su oni zapravo oslobođeni. I sud u Haagu je rekao da u Ramljanima nije bilo zločina te da je došlo do vatrene sile, ali opravdano. Tamo nema ubijenih civila, a Sačića terete za dva spaljena štaglja i jedne kuće što je bilo opravdano. To očito za naše Državno odvjetništvo nije uopće bitno”.

Iza svega stoji Mladen Bajić?

Smatra da se ovaj slučaj ponovno aktualizira jer se treba naći nekoga koga će okriviti, a smatra da u svemu utjecaj ima i Mladen Bajić.

“Sačić je već tada ušao u jedan žrvanj gdje je očito trebalo naći nekakvog Pedra koji će visjeti. Specijalno postrojba je onuda prolazila, ali to ne znači da je počinila taj zločin. Traljavo se radilo tih godina i istrage su bile takve. Državno odvjetništvo je jedan od glavnih krivaca za to. Nemojmo zaboraviti da je Mladen Bajić tada bio nadležan za istrage upravo na tom području. Nije se ništa napravilo i sada pod pritiskom međunarodne zajednice treba to riješiti pa se zaključilo se da se mora naći nekoga kome će se to natovariti. Nemojmo zaboraviti na to da je Sačić predvodio prosvjede 2011. kada su krenula uhićenja branitelja i sramotna prvostupanjska presuda za Markača i Gotovinu i tada je Sačić strašno prozivao Mladena Bajića i ne bih se začudio da od Bajića dolazi pritisak da se ide s optužnicom protiv Šačića“, rekao je Cvrtila.

“Tada je bilo nadležno kriminalistička policija MUP i Državno odvjetništvo. Nekad sam i sam vodio kriminalističku policiju i što sam tamo zatekao je frapantno. Moramo pitati zašto na slobodi seće bar 5000 ratnih zločinaca s agresorske strane. Netko je zapovijedio, ubio, zakopao u masovnu grobnicu i netko je zataškao. Imate svako granatiranje, silovanje, sve je to ratni zločin. Nitko za to nije odgovarao. Da se Specijalni sud u Beogradu nije toga dohvatio mi iza sebe ne bi imali nikakvu osuđujuću presudu niti za Ovčaru. Mi kao branitelji se nikad nećemo s time pomiriti”.

Cvrtila smatra da postupak protiv Sačića nije pokrenut zbog branitlejskih prosvjeda u Savskoj.

#related-news_0

“Ne mislim da ovo sa Sačičem ima veze s braniteljskim prosvjedima jer on tu nema nikavu bitniju ulogu. Ne slažem se da je to razlog, razlozi su ovi kojima sam govorio. Tu se prikriva i nesposobnost istražnih tijela da naprave taj posao i pritisak međunarodne zajednice da se riješe zločini”.

“Pritisak hrvatske politike postoji samo kada jsu u pitanju eventualni ratni zločini hrvatskih braitelja jer međunarodna zajednica vrši pritisak. Hrvatska nije uspjela nametnuti svoj pritisak, nijedna vlada nije nametnula taj pritisak. Koliko silovanih žena govori da dnevno susreću zločince koji su im to učinili i nitko ništa ne poduzima. Te žrtve iznova doživljavaju nove traume kad ih susretnu. Žrtve nemajju nikakvu satisfakciju. Ispada da najbolje prolaze oni koji su napadali zemlju, a krivci su oni koji su je branili i to je jedan od razloga braniteljskih prosvjeda”, smatra Cvrtila.

Cvrtila je komentirao i navode da je Sačić 2010. godine podinio kaznenu prijavuprotiv tadašnjih čelnih ljudi MUP-a Tomislava Karamarka, Milijana Brkića i Olivera Grbića jer su ga, kako tvrdi, protuzakonito uhitili i jer su prikrivali prave počinitelje zločina u Gruborima.

“To je točno koliko znam. Što je po toj prijavi napravljeno ne znam, očito ništa. Stvar je u tome da je on naprosto osumnjičen, a da uopće nije bio tamo. Tamo su bili neki drugi koji su rukovodili. Tada su postojale radio veze koje nisu imale tako dalek signal i nije mogao zapovijedati. On uopće nije zapovijedao Antiterorističkoj jedinici Lučko. Sve to Državno odvjetništvo jako dobro zna. Njega se ni ne tereti da je izravno sudjelovao u tome nego za prikrivanje, a to je suludo jer on nije bio nadležan za istragu tog zločina”.

Cvrtila vjeruje da bi se slučaj mogao riješiti kada bi sustav funkcionirao i kada ne bi bio politiziran.

“Promjenom politike se mijenjaju svi kadrovi. Politika njima ne bi smjela nalagati koga uhititi nego donositi načelne naloge na temelju čega su dobili povjerenje od građana”, zaključio je Cvrtila.