Ambienta ove godine naglasak stavlja na prirodni materijal

Vijesti 11. lis 201717:45 > 17:46
N1

Hrvatska drvna industrija ima ogromnu perspektivu, ali naglasak treba staviti na prerađivanje, na dodanu vrijednost, odnosno treba smanjiti izvoz drvne sirovine, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković, koji je na Zagrebačkom velesajmu otvorio Ambientu, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Na ovogodišnjoj se Ambienti, u šest paviljona i na 20.000 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja više od 300 izlagača iz 23 zemlje.

“Hrvatska je izuzetno bogata drvom, drvnom i drvno-prerađivačkom industrijom, to je grana koja čini oko deset posto ukupnog hrvatskog izvoza i tri posto uvoza. Drvna industrija ima ogromnu perspektivu za još veći naglasak na prerađivanju, na proizvodnji namještaja, na kvaliteti, na dizajnu i novim idejama, a želim da što manje našeg izvoza bude sama drvna sirovina”, kazao je Plenković na otvorenju jednog od najcjenjenijih sajmova Zagrebačkog velesajma, koji će trajati do 15. listopada.

Naglasio je kako je vrijednost izvoza hrvatske drvne industrije milijardu eura, što je velik poticaj i doprinos ukupnoj trgovinskoj razmjeni sa članicama Europske unije, budući da većina izvoza drvne industrije ide prema glavnim hrvatskim gospodarskim partnerima – Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Premijer je podsjetio i da je Vlada u travnju donijela Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u razdoblju od 2017. do 2020., s odgovarajućim akcijskim planom provedbe i odgovarajućim financijskim sredstvima. “Na taj način želimo potaknuti sve one koji se bave tom granom hrvatskog gospodarstva, odnosno želimo u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju, domaću sirovinu, posebice visoko prepoznatljiv hrvatski hrast”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je znanstvena zajednica, zajedno s proizvođačima, presudna za održivu konkurentnost na globalnom tržištu, da će se konkurentnost održati i kroz inovativan pristup, blisku suradnju proizvođača i znanstvene zajednice.

“Vlada želi da i vi, kao i drugi gospodarstvenici, imate što bolje uvjete poslovanja, želimo rasteretiti vaše obveze, da vam kroz predvidljivi pravni i porezni okvir olakšamo poslovanje te da ono bude još učinkovitije”, zaključio je premijer.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da hrvatska drvna industrija zapošljava 20.000 ljudi te da 68 posto njihovih proizvoda odlazi u izvoz. Lanjski vanjskotrgovinski suficit te grane iznosio je 527 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 250 milijuna eura, naveo je.

Ambienta je jedan od najvažnijih poslovnih događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, a ove je godine organizirana kroz četiri tematske cjeline – Ambidom, gdje će biti izloženi namještaj, parketi, vrata, prozori i dekori; Ambidesign, prezentaciju dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja; Ambipro je rezerviran za materijale, opremu i strojeve; a četvrta je cjelina Ambienergo.

Ambienta se održava od 11. do 15. listopada, a organizatori očekuju više od 20 tisuća posjetitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.